AICO acudirà al TSJ per tractar d’impedir que s’obri el nou mercat

Els comerciants de Benidorm van a emprendre accions legals per intentar impedir que s’obri el nou mercat de 13.000 metres quadrats projectat per un empresari a l’avinguda Comunitat Valenciana, davant de les instal·lacions de la ITV. I ho van a fer convençuts que aquest mercat, que es encobrir com a rastre, va a “perjudicar el comerç local ia la imatge de Benidorm”.

El president de l’Associació Independent de Comerciants (AICO), Rafael Gasent, ha anunciat que abans del 7 de gener es presentarà un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ) contra la resolució de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació que autoritza un “mercat lliure de venda no sedentària”. Una autorització que va arribar després que l’Ajuntament emetés dos informes “favorables”, un de compatibilitat urbanística i un altre de condicionants del trànsit.

Tot això va passar mentre AICO i l’Ajuntament treballaven justament en l’ordenança que regula la venda no sedentària. Però en aquestes reunions, segons Gasent, ningú del govern va informar als comerciants que un empresari volia instal·lar el que llavors es creia un rastre d’antiguitats de 13.000 metres quadrats, 8.000 dels quals destinats a 180 llocs de venda. Tampoc se’ls va demanar opinió, ni se’ls va dir que s’estava tramitant l’expedient o que hi havia dos informes municipals que no posaven traves. De tot això es van assabentar “fa un mes” en ser alertats per un comerciant. En aquells dies, “l’autorització ja estava donada”.

Des AICO han criticat el “silenci” de l’Ajuntament -fa unes setmanes el govern va negar el mercat i va assegurar que només s’estava fent en la parcel·la un desbroce- i s’han mostrat sorpresos “pel secretisme” i “per la rapidesa” amb la que s’ha tramitat aquest expedient, en tot just “dos mesos”. Han recordat a més que no fa molt el Ajuntament va tombar una petició similar en considerar que l’obertura afectaria al trànsit de l’avinguda Comunitat Valenciana, un argument que no ha fet servir en aquest cas.

També han recriminat a Conselleria que no els consultés, tot i ser l’associació de comerciants “més nombrosa” de la Comunitat, i que el gabinet de Máximo Buch no hagi tingut en compte com pot afectar aquest mercat a la imatge turística de Benidorm.

Els comerciants han assenyalat que amb aquest recurs pretenen evitar un nou cas com el del mercat Poble, que va obtenir la llicència per silenci administratiu fa ja dècades i que en aquest temps s’ha vist immers en nombroses batalles judicials.

De moment, AICO va a demanar al TSJ una “mesura cautelar” per intentar suspendre l’autorització que ha donat la Conselleria, encara que han reconegut que serà difícil aconseguir-la. A més, van a exigir a l’Ajuntament que no concedeixi la llicència d’obertura que ja ha sol·licitat l’empresari i amb la qual el mercat podria començar a operar. I ara caldrà veure què fa el govern, que volent o sense voler s’ha enredat en aquest assumpte.

El Govern insisteix que s’oposa

El regidor de Comerç, Conrado Hernández, ha insistit aquest dimecres que la voluntat “ferma i clara” del govern és impedir la posada en marxa del mercat. Fins i tot el mateix alcalde, Agustín Navarro, va traslladar als comerciants que “no vol ser l’alcalde del tercer mercat”.

Una altra cosa és que a hores d’ara el govern pugui canviar el pas i que la llei li ho permeti. Perquè la veritat és que els informes tècnics no posaven cap objecció al mercat, de manera que per bloquejar el mercat a l’Ajuntament li tocarà anar contra els seus propis actes, si és que pot. D’entrada, Hernández ja ha aclarit que “el govern no pot interferir” en els informes que elaboren els tècnics “d’acord al seu criteri professional ia la normativa existent”. Però a més, amb l’autorització de Conselleria sobre la taula l’Ajuntament no pot sense més negar-se a atorgar la llicència d’obertura.

Hernández, que ha exculpat l’Ajuntament de tot, ha assegurat que “estem treballant per evitar que prosperi” el mercat i ha afegit que “s’ha demanat una aclaridora a la Generalitat sobre el tipus d’establiment permès” a la qual encara “no hem rebut resposta “. El responsable de Comerç ha remarcat que aquest nou mercat, que seria el tercer de Benidorm, suposa “un atac gravíssim al comerç local que podria posar en perill nombrosos llocs de treball i el futur de moltes famílies”.

AICO acudirà al TSJ per tractar d'impedir que s'obri el nou mercat
AICO acudirà al TSJ per tractar d’impedir que s’obri el nou mercat

2 thoughts on “AICO acudirà al TSJ per tractar d’impedir que s’obri el nou mercat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *