Alcaldes del PP, PSPV i Compromís de La Marina Baixa arremeten contra Punset pel valencià

La intervenció de la diputada Carolina Punset en el plenari d’investidura de Ximo Puig com a president de la Generalitat ha provocat un autèntic terratrèmol. Punset va dir el passat dijous que recuperar el valencià “pot ser molt molt emotiu, però és poc útil per trobar un lloc de treball” i que “allà on triomfa la immersió lingüística, es torna a l’aldea”, la qual cosa pot frenar el desenvolupament personal i col·lectiu” de la Comunitat Valenciana. I això ho va dir una persona que parla diferents llegues, entre les quals, s’hi troba el català.

La Marina atresora una población de, si fa o no fa, 400.000 personas, obviament no totes valencianoparlants, però n’és la llengua materna i es parla en els 51 municipis de totes dues comarques, l’Alta i la Baixa, on Punset ha desenvolupat la seua trajectòria política durant huit anys com regidora d’Altea, una localitat on ha governat amb el PSPV i el PP. I certament, més enllà de l’incendi general que van provocar les seues paraules, han sentat malament en especial en La Marina Baixa, que va acollir-la i on té el seu domicili. Alcaldes representants dels tres partits que governen en la comarca han arremés durament contra les paraules de Punset.

El que més, el d’Altea, Jaume Llinares, de Compromís, qui va compartir Corporació amb ella la passada legislatura. Assegura que el que va dir Punset a Les Corts es una manera “d’explotar l’autoodi, que també existeix al País Valencià i que tan bons resultats els ha donat a Catalunya, perquè pensen que els en pot donar ací també”. Llinares creu que dient el que va dir, Punset va demostrar “la seua ignorància sobre la terra i la cultura”, tot barrejat amb un cert “resentimient que va dur-se de Catalunya cap ací”, la qual cosa provocà un “enfrontament visceral des del principi amb nosaltres”. “Crec que tot el que va dir és insultant pe als que fem servir i estimem el valencià”.

“És la meua llengua i no puc compartir en absolut el lloc i el missatge que va llançar; el valencià és la llengua dels valencians, és llengua oficial de la Comunitat Valenciana, igual que el castellà, i pel que a a mi respecta com alcalde de Benidorm, no tocava dir-ho, menys encara on i quan ho va dir. Respecte a la llengua i en la seua defensa estarem des de l’alcaldia de Benidorm”, ha assegurat Toni Pérez, alcalde del PP de la capital turística valenciana.

En l’hemicicle de Les Corts hi era durant el discurs de Punset com a diputat electe el regidor de L’Alfàs, Vicent Arques, del PSPV. Al seu parer, “el problema de Carolina Punset és que no coneix el sistema educatiu valencià”. Arques és mestre i, a més, alcalde d’una localitat on hi viuen persones de más de 100 nacionalitats diferents.

Arques assegura que la diputada de C’s “s’enganya en el primer element de la seua consideració de la globalitat, i és que cal defensar allò local; s’equivoca en tractar i considerar el valencià com una llengua minoritària perquè, a més, hi ha estudis universitaris que confirmen que els estudiants amb competència en valencià i castellà estan millor preparats”. “Crec que parla pel que llig en les portades d’alguns diaris que està passat a Catalunya, titulars que d’altra banda no són certs”.

A l’alcalde del PP de Finestrat, Juan Francisco Pérez, les afirmacions de Punset li han semblat “indignants”, afirma sentir-se “molest” i espera que rectifique per tal d’esmenar la seua errada. Pérez considera que parlar idiomes “és una virtut” i parlar valencià, tindre “cultura”. “Si parlar valencià és ser de poble, jo em sent orgullós de ser-ho”, ha dit abans d’afegir que caldria demanar-li “respecte a la terra en la qual vius”. El regidor popular ha conclòs recordant que quan es jura o promet el càrrec de diputat es fa sobre la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, “el qual hauria de llegir-se”.

Alcaldes del PP, PSPV i Compromís de La Marina Baixa arremeten contra Punset pel valencià
Alcaldes del PP, PSPV i Compromís de La Marina Baixa arremeten contra Punset pel valencià

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/06/26/alcaldes-del-pp-pspv-i-compromis-de-la-marina-baixa-arremeten-contra-punset-pel-valencia/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *