Benidorm baixarà l’IBI un 10% per deixar igual el rebut i compensar la pujada cadastral

Encara no hi seran els pressupostos, en el ple d’aquest dilluns es debatran i aprovaran qüestions importants que afecten a la butxaca dels veïns de Benidorm. Bàsicament perquè en l’ordre del dia hi figura una proposta del govern local per rebaixar el tipus impositiu de l’Impost de Béns i Immobles (IBI) i compensar així la pujada dels valors cadastrals dictada pel Govern Central. O el que és el mateix, es baixarà el tipus impositiu perquè els ciutadans paguin d’IBI aquest any el mateix -o pràcticament el mateix- que el 2014 tot i que el valor de casa creixi un altre 10%, que se suma a els augments d’exercicis anteriors.

Segons ha explicat l’edil d’Hisenda, Natalia Guijarro, el tipus impositiu de l’IBI passarà del 0,75 al 0,682, fet que suposa un descens del 10%. D’aquesta manera, ha apuntat Guijarro, es compleix “el compromís” del govern local de baixar l’IBI en el mateix percentatge que pugen els valors cadastrals. Una cosa que ja s’ha fet en els anys precedents.

I mentre l’IBI urbà quedarà en aquest 0,682, el rústic passarà al 0,60. Aquest és justament el valor que el PP reclama també per als habitatges, en considerar que el just és que els veïns paguin menys que l’any passat i no el mateix ara que a l’Ajuntament li van millor les coses. I així ho van a reclamar, per enèsima vegada, al ple d’aquest dilluns.

Una opció que el govern local, després d’escoltar “els tècnics”, rebutja. Bàsicament perquè no li surten els comptes, ja que la reducció d’ingressos seria bastant important i posaria el risc complir alguns dels compromisos que té Benidorm amb el dèficit i amb el deute.

Perquè d’entrada, en baixar el tipus de l’IBI en lloc de deixar-ho com està, l’Ajuntament està renunciant a ingressar 3,7 milions d’euros extra. I al que renuncia a ingressar cal sumar-li el que va a recaptar a faltar aquest any després que una sentència del Tribunal Suprem hagi reduït el valor dels terrenys urbanitzables que no s’hagin desenvolupat. És a dir, el valor de sòls com Armanello o el sector Ponent; uns sòls en els quals està programat construir cases però en la qual encara no s’ha mogut una pedra i no sembla que hagi de moure a curt termini.

Segons un informe d’Intervenció, es calcula que per aquesta sentència del Suprem l’Ajuntament va a recaptar 1,6 milions d’euros menys. Una xifra que es compensarà alguna cosa, en uns 300.000 euros, arran que un revisió de la Direcció General del Cadastre hagi detectat més de 600 propietats que fins ara no pagaven rebut de l’IBI o pagaven menys del que els tocava.

Però els números del govern no coincideixen amb les de l’oposició del PP, que manté que és viable baixar l’IBI encara més del que proposen socialistes i liberals. I més encara després que les últimes mesures aprovades pel Govern de Rajoy a finals de desembre vagin a permetre a l’Ajuntament no pagar als bancs 4,5 milions d’euros d’interessos enguany. Per tant, segons els populars, hi ha marge més que de sobres per reduir els impostos als ciutadans.

De ben segur aquest xoc de xifres protagonitzarà bona part del debat plenari de dilluns.

Benidorm baixarà l'IBI un 10% per deixar igual el rebut i compensar la pujada cadastral
Benidorm baixarà l’IBI un 10% per deixar igual el rebut i compensar la pujada cadastral

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/01/24/benidorm-bajara-el-ibi-un-10-para-dejar-igual-el-recibo-y-compensar-la-subida-catastral/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *