Benidorm demana les infraestructures hídriques de la SPTCV per tenir aigua dessalada a mitjà termini

La Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), creada per donar forma a molts dels projectes megalòmans de la Generalitat Valenciana, porta temps en procés de desmantellament i Benidorm vol quedar-se amb algunes de les infraestructures que té a la ciutat. Concretament amb totes les que tenen a veure amb l’aigua i més en un moment en què tota la comarca es troba en fase d’Alerta per sequera. Per això l’Ajuntament ha decidit demanar a la SPTCV que li cedeixi les infraestructures hídriques que va aixecar per donar servei a Terra Mítica i el seu entorn: una estació de bombament d’aigua marina al Tossal de la Cala, totes les conduccions per portar aquesta aigua fins una planta dessaladora a mig acabar i aquesta mateixa planta.

Un informe de l’àrea d’Enginyeria municipal assenyala que si aquesta planta s’acabés i posés en funcionament Benidorm podria aconseguir el percentatge d’aigua “mitjançant autoabastiment” que planteja el document bàsic dels plans locals de prevenció de sequeres, que és el 30% del cabal mitjà diari que es subministra a la ciutat. És a dir que es podria aconseguir un cabal de 100 litres per segon d’aigua dessalada. El mateix informe assenyala que com més de la dessalinitzadora l’SPTCV compta amb un sistema de “impulsió d’aigua marina” no hi hauria problema per que el 30% de l’aigua que es fa servir a Benidorm sortís d’aquesta planta.

Però a més, “també es podria plantejar” utilitzar aquesta aigua marina per “els rentapeus de la platja de Ponent”, que des de fa mesos fan servir aigua potable.

A la vista d’aquests avantatges, Benidorm considera que totes aquestes infraestructures “tenen un valor estratègic fonamental” per “els recursos hídrics” de Benidorm, “més encara” en una situació complicada de sequera com l’actual i si es té en compte que es trigaria molt temps a aconseguir tots els permisos necessaris per poder construir de zero un sistema com el que ja té la SPTCV i que no utilitza des de fa anys.

De fet, fa temps que la societat pública arraconar aquestes infraestructures, que no van ser per a res barates, i va deixar d’invertir en el seu manteniment. Tant és així que l’estació de bombament que es va construir a la zona de Tamarindos, al costat del Tossal de la Cala, no té ara mateix ni subministrament elèctric. Per aquest motiu els tècnics de l’Ajuntament de Benidorm no hagin pogut comprovar en quin estat es troba.

Si la SPTCV accedeix i cedeix aquestes instal·lacions, l’Ajuntament podrà fer una “anàlisi detallada” del seu estat ia partir d’aquí calcular les inversions que farien falta d’adequar i també quins serien “els costos d’explotació i manteniment anuals” de tot el sistema , per veure fins a quin punt són assumibles per l’Ajuntament -amb o sense ajuda- a mitjà o llarg termini.

Al principi, la SPTCV no hauria de posar massa problemes a la cessió. Bàsicament perquè en més d’una ocasió li ha traslladat a l’Ajuntament la intenció de donar de baixa totes les autoritzacions que té de diverses administracions per captar l’aigua del mar i fer abocaments, ja que “actualment no està fent cap ús de les instal·lacions “i” no s’està destinant cap partida al seu manteniment “.

Com, quan i per a què es van construir aquestes instal·lacions

Gairebé al mateix temps es va il·luminar Terra Mítica es va dissenyar un projecte per portar fins aquest enclavament aigua del mar “per a manteniment de làmines d’aigua”. Per a això, l’any 2000 es va construir una estació de bombament sobre el Passeig de Tamarindos i l’estesa de les conduccions que havien de portar aquesta aigua fins al parc temàtic. Aquesta estació de bombament, com explica l’informe d’Enginyeria, tenia una funció “doble”. D’una banda portava fins al llac del parc temàtic l’aigua marina que captava poca profunditat prop de la platja i per una altra la tornava després al seu origen.

Poc després de fer aquella estació de bombament i les conduccions per treure l’aigua i després retornar-la al mar, la SPTCV va pensar que en un futur tota l’àrea d’influència de Terra Mítica necessitaria més aigua i de més qualitat. I per això era necessària una planta dessaladora en què tractar l’aigua marina. D’aquesta manera, amb aquests recursos es podrien cobrir en un futur “possibles carències d’aigua potable” en períodes “de màxima demanda”.

La SPTCV es va posar mans a l’obra i va començar a aixecar una dessaladora en una parcel·la de l’entorn de Terra Mítica i també a fer una estació de bombament nova que substituís la de Tamarindos que tenia problemes, que generava molt soroll i que no era adequada per al sistema d’osmosi i dessalinització. Però mentre sí es va fer la nova estació de bombament amb totes les conduccions submarines a major distància de la costa, a la dessaladora amb prou feines es va passar de l’estructura.

Benidorm demana les infraestructures hídriques de la SPTCV per tenir aigua dessalada a mitjà termini
Benidorm demana les infraestructures hídriques de la SPTCV per tenir aigua dessalada a mitjà termini

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *