Benidorm descobreix Pedro Mª Orts Berdín, el primer historiador de La Marina

L’Associació d’Estudis de La Marina Baixa (AEMaBa) ha presentat a Benidorm, d’on era natiu l’autor, l’obra de Pedro María Orts Berdín titolada Reseña histórica de los pueblos de La Marina, un mena d’assaig amb intenciones de crónica histórica i sociológica que va escriure el 1880 qui va ser l’avi de Pere Maria Orts i Bosch. Esta peça inèdita descoberta pel president de l’associació, Agustí Galiana, pot considerar-se la primera obra sobre la historia de la comarca, que aleshores el també magistrat resident a València va considerar l’espai físic de la costa comprés entre Dénia i La Vila Joiosa.

L’acte de presentación s’ha celebrat al saló d’actes de l’Ajuntament de Benidorm, tot i que amb una escasa representación institucional local i nul·la de la comarca, molt poc o gens interessats en conèixer les seues arrels, com demostra el fet que cap dels consistoris de la comarca ni tan sols es plantegen destinar una subvenció, per xicoteta que siga, a una institución que celebra enguany el seu desè aniversari.

Galiana ha explicat que podría haver-se publicat un facsímil d’allò que va escriture a finals del segle XIX en el diari El Comercio de València Orts Berdín, però que finalment, atés que pot considerar-se el primer historiador de la comarca, es va optar per reescriure l’obra i, a més, incorporar imatges per tal de fer més atractiva l’edició. I ha destacat que tot i ser un llibre d’història, conté apunts d’anàlisi geográfica i sociològica, entre altres coses perquè quan el va escriure Orts es sabien poques coses i existien pocs documents de referència histórica més enllà de Dénia, una de les sis localitats de les quals parla, juntament amb Xàbia, Calp, Altea, Benidorm i La Vila.

El president d’AEMaBa va estar acompanyat en la presentació per l’advocat i historiador local César Evangelio, autor d’un dels tres pròlegs de l’obra sobre les famílies Orts i Berdín. Evangelio ha destacat l’àmbit de relacions que Orts tenia a València, on vivia en la València benestant i conservadora en un radi  de 50 metres a prop de l’arxiver de la Catedral de València, el denienc Roc Chabàs, i d’un altre historiador, escriptor i periodista com Vicent Boix, qui era natural de Xàtiva. I va contextualitzar els seus texts en un moment històric com la Restauració d’Alfonso XII, passat el Sexenni Revolucionari.

Catalogat com conservador i religiós, segon el seu nét Pere Maria Orts i Bosch, la pròpia germana de Pere Maria, no obstant, va qualificar l’avi com un defensor impenitent del fonamental paper de la dona, la qual cosa posa en qüestió la seua filiació política, més encara si es té en compte que en aquell moment encara hi havia restriccions a la llibertat de premsa i ell va atrevir-se a publicar crítiques molt àcides sobre la poca sensibilitat del govern espanyol amb La Marina, aleshores sotmesa a una sequera insuportable que va provocar un gran èxode dels seus habitants i una ruina econòmica considerable. Finalment Evangelio ha ubicat Orts Berdín en l’àmbit “de l’evolució, no de la revolució”, si bé probablement no podia estar en cap altre lloc atenent a la seua professió de magistrat.

En el mateix acte ha sigut presentat el desé número de Sarrià, la revista d’investigació i anàlisi de La Marina Baixa, que inclou les actes de les IV Jornades de Patrimoni dedicades al segle XIX. A la fi, AEMeBa ha aconseguit resistir 10 anys a la desídia institucional i a la incapacitat de, si més no, aportar un granet de sorra en la promoció del primer llibre d’història de La Marina Baixa.

Benidorm descobreix Pedro Mª Orts Berdín, el primer historiador de La Marina
Benidorm descobreix Pedro Mª Orts Berdín, el primer historiador de La Marina

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/01/29/benidorm-descobreix-pedro-ma-orts-berdin-el-primer-historiador-de-la-marina/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *