#Benidorm . Entre Flors i Caixes Fixes.

El que no hauria de passar d’una anècdota s’ha elevat a categoria de notícia. En plena guerra amb l’alcaldessa d’Alacant, Sonia Castedo, per la negativa de la regidora ara doblement imputada en Brugal a deixar que els autobusos que havien de transportar els viatgers de l’AVE des de l’estació de la capital fins a Benidorm entressin a la ciutat, el Ajuntament de Benidorm va decidir enviar un ram de flors de 130 euros després del naixements de la seva segona filla al juny d’aquest any.

És una de les despeses de l’anomenada caixa fixa municipal (que en realitat són 43 caixes dotades per a les diferents regidories) que ha revelat el regidor no adscrit Joan Àngel Ferrer. Els imports que existeixen en metàl · lic en aquestes 43 caixes, que van des dels 2.500 als 10.000 euros, es justifiquen bàsicament per dues coses. En primer lloc per la necessitat de disposar de líquid per a despeses menors que, en tot cas, fiscalitzen els funcionaris, i en segon perquè molts dels proveïdors d’aquestes despeses ni tan sols es fien de l’Ajuntament pel temps que triga a pagar i requereixen la seva abonament en efectiu en el moment de la prestació del servei. Sense anar més lluny, la ITV per passar la revisió dels vehicles municipals.

Com s’ha arribat a aquesta situació? Tant el PP com el PSPV podrien explicar, ja que els segons, que ara es lamenten, fa cinc anys en el govern local i, segons diuen, no han aconseguit generar la confiança suficient entre les empreses locals. En tot cas, l’import de totes aquestes caixes fixes, que estan detallades en el pressupost municipal aprovat a l’agost sense que fins ara ningú hagués dit res, supera els 300.000 euros a justificar amb rebuts i factures, el que amb prou feines suposa el 0,3 % del pressupost municipal.

No obstant això, aprofitant l’escàndol mediàtic i ciutadà que han generat les targetes opaques de Cajamadrid i la caixa fixa del Consell, sobre la qual recau una sentència del TSJ valencià perquè li lliuri les seves despeses a Compromís, i que va arribar a suposar que el govern autonòmic del PP gastés 577.000 euros diaris dels que ni tan sols està disposat a donar explicacions, Juan Ángel Ferrer ha sortit a demanar explicacions. A més, ha reclamat que es publiquin les despeses de les caixes fixes municipals sense oblidar que l’any i mig que ell mateix va estar en el govern, fins a finals de gener de 2013, també va tenir a la seva disposició els imports de les caixes fixes de Turisme i Urbanisme durant la meitat del 2011, tot el 2012 i un mes de 2013.

Ferrer ha demanat fer públiques aquestes despeses “inclosos el que jo vaig fer, perquè potser jo em vaig equivocar i va haver despeses que no eren d’interès públic i he de tornar”. A interpretació de cada un queda desxifrar si el que realment volia dir és que s’estan produint despeses indeguts, que el govern local nega i, a més, afirma que són públics i escrutables per qualsevol ciutadà, o que va sortir a demanar allò que ni li va exigir als seus companys de govern en 18 mesos, el mateix temps que porta a l’oposició. Perquè, ja posats, si Ferrer no sap com es va gastar els diners de la caixa fixa dels seus regidories mentre va estar al poder, tampoc és possible que pugui conèixer si hi va haver un mal ús dels fons públics i si aquest ús pot ser associable a la malversació de cabals públics, un delicte que a Espanya comporta una pena d’entre tres i sis anys de presó i entre sis i 10 d’inhabilitació.

En tot cas, qualsevol pot resoldre també que si el PSPV està reclamant transparència en l’escandalós procedir del Consell de Fabra, apliqui també aquestes exigències allà on governa, més encara quan, com ha recordat Ferrer, Benidorm és la ciutat més gran de la Comunitat Valenciana amb alcalde socialista.

La veritat és que el pressupost de Benidorm per al 2014 reserva fins a 302.500 euros per a les caixes fixes municipals. Es tracta de despeses menors de fins a 1.000 euros, uns diners que s’utilitza per a reparacions i conservació, material ordinari no inventariable, atencions protocol · làries i representatives, publicacions d’edictes i anuncis oficials, despeses judicials, notarials o de registre, despeses de paqueteria i correu , atencions d’assistència social no periòdiques o matrícules en cursos prèviament autoritzats, despeses per dietes, desplaçaments, assistències o altres despeses per aparcament, autopista, etc

Són despeses que Ferrer va qualificar com “més amagats” que la resta, quan la realitat és que són igual de fiscalitzables que qualsevol dels realitzats pel Consistori. “Per això, sol·licito de l’equip de govern que es facin públics al web municipal les relacions de les despeses justificades i que es paguen amb aquests avançaments de caixes fixes”, ha assegurat l’edil, a qui el govern local li ha contestat demanant que faci públic el seu patrimoni, encara que dels 25 edils de la Corporació, només estigui disponible a la pàgina web municipal el de l’alcalde, Agustín Navarro.

#Benidorm . Entre Flors i Caixes Fixes.
#Benidorm . Entre Flors i Caixes Fixes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *