Benidorm ingressarà 728.000 euros en quatre anys per l’explotació del tren turístic

Finalment, Benidorm s’ha passat tota la temporada alta sense tren turístic. Des del passat 11 de juliol, quan va acabar el contracte del concessionari anterior i l’actual govern va decidir no prorrogar-lo, fins aquest mateix 1 de setembre, que la Junta de Govern Local ha acordat la nova adjudicació, no s’ha prestat un servei que està destinat a realitzar recorreguts per als turistes que visiten la ciutat. El retard en aquesta licitació s’ha generat, entre altres coses, perquè un dels postors, segons l’equip de govern anterior, havia fet una oferta de cànon anual tan a l’alça respecte al preu de sortida que podia considerar temerària.

No obstant això, l’empresa que ha resultat adjudicatària ha estat precisament aquesta, la UTE formada per Classic Bus, SL. i Autocars Vista Alegre, SL., denominada Tren Benidorm, que li pagarà 182.000 euros anuals a l’Ajuntament, enfront dels 75.000 que va oferir l’anterior explotador, una altra UTE formada per Julià Travel, SA. i Autocars Julià, SL. De fet, el nou prestatari dels recorreguts turístics urbans ja ha ingressat la primera de les anualitats juntament amb la garantia de 36.400 euros.

El preu de sortida era de 30.000 euros per cada un dels quatre anys del nou contracte, 120.000 en total, però l’adjudicatari ha ofert finalment 728.000. Els 182.000 euros anuals que pagarà estan fins i tot molt a prop dels 210.00o de cànon que abona l’empresa que explota la zona blava i la grua de Benidorm.

Però en superar la seva oferta el 40% del preu de sortida, el que segons la legislació es considera alça temerària, els representants de l’empresa que ha resultat adjudicatària van ser cridats el passat 8 de juny a la Taula de Contractació perquè expliquessin el seu pla de negoci i com podien argumentar “la justificació del seu valor anormal o desproporcionat”, ja que, encara que igualment explota el transport turístic de ciutats com Madrid, Torrevella i Nova Orleans, una altra UTE en la qual es van integrar les dues que han format la de Benidorm es va adjudicar el servei del tren turístic d’Àvila, però a l’Ajuntament avilès va rescindir el contracte als sis mesos perquè l’empresa no va poder complir amb tots els compromisos de la seva oferta.

El tren turístic de Benidorm ha estat habitual objecte de controvèrsia. L’anterior explotador del servei, Vicente Taxa Galiana, va obtenir l’autorització en 1994 per cessió del veritable adjudicatari, Vicente Ibáñez Peris, a qui se li va donar la llicència durant el mandat com a alcalde d’Eduardo Zaplana, concretament a la Comissió de Govern del 9 de juliol de 1992, segons la informació que va facilitar el 2008 el PSPV -quan era a l’oposició-, que va denunciar irregularitats en la prestació del servei.

D’altra banda, l’anterior govern del PP va haver de suspendre en el seu dia de forma cautelar la llicència de l’empresa que gestionava el servei de tren turístic en detectar diverses irregularitats després que un dels trens atropellés a una dona que va haver de ser ingressada a l’hospital en estat greu. L’assessor de l’anterior edil de Contractació, José Bañuls, ha assegurat que “el vehicle que va atropellar aquesta dona no tenia documentació, no tenia en regla la ITV i l’empresa concessionària disposava d’una autorització administrativa a precari signada per González de Zárate a canvi de res ”

El concurs per adjudicar aquest servei es va iniciar unes setmanes abans de les eleccions municipals del 24-M i va estar a l’ull de la polèmica des que el PP va sol·licitar que es paralitzés fins després dels comicis. En un primer moment el govern socialista va anunciar que el frenava, però el concurs va seguir endavant fins que s’ha resolt l’adjudicació aquest mateix dimarts a la Junta de Govern Local.

Benidorm es queda sense tren turístic, de moment
Benidorm es queda sense tren turístic, de moment

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/09/01/benidorm-ingresara-728-000-euros-en-cuatro-anos-por-la-explotacion-del-tren-turistico/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *