Benidorm obre, per fi, el Museu Boca del Calvari encara que sense tenir clar el seu futur

Un any just ha trigat el Museu Boca del Calvari a obrir les seves portes al públic. Això sí, ho ha fet de forma temporal, per tres mesos, que és el temps que estarà exposada la mostra ‘Mare de Déu del Sofratge, 275 anys de Devoció’.

Una exposició dissenyada per la comissió que s’encarrega d’orquestrar l’efemèride de l’arribada de la Verge a Benidorm; que està comissionada pel director de l’Arxiu municipal, Antonio Couto; que abasta totes les sales del museu; i que recull -a través de talles de la Mare de Déu, de fotografies, documents i objectes- la devoció que els benidormers han professat des de fa gairebé tres segles per la seva patrona.

O “una exposició de sentiments”, com l’ha definit Couto davant els diversos centenars de persones que s’han concentrat a les portes de Boca del Calvari per a aquest acte d’inauguració, que no només suposa el tret de sortida per al museu, sinó també per l’intens cap de setmana d’actes commemoratius del 275 aniversari.

L’alcalde, Agustín Navarro, s’ha mostrat convençut que “és la millor exposició amb la qual podíem obrir Boca del Calvari”. Alguna cosa en el que també ha coincidit l’edil de Festes, Cristina Escoda.

Però la pregunta és què passarà a partir del 13 de juny quan es clausuri aquesta exposició. Perquè l’Ajuntament no té previst quin serà el futur a mitjà termini d’aquestes instal·lacions, finançades amb 1,6 milions d’euros a través del Pla Confiança de la Generalitat. I és que després de més d’un any a voltes amb l’assumpte encara no s’ha resolt com serà la gestió del primer museu de la ciutat.

Davant les estretors econòmiques de l’Ajuntament i la impossibilitat de costejar amb càrrec a les arques municipals el projecte museístic calculat en uns 400.000 euros, la primera opció que es va posar sobre la taula va ser la de deixar la gestió en mans d’una empresa privada durant 15 anys . Seria aquesta empresa la que s’encarregaria d’aquest projecte museístic en el qual s’havia de perfilar com mostrar el patrimoni històric de Benidorm, que arrenca en la Prehistòria i que recorre segles i segles fins a arribar al XX. I també de s’encarregaria de l’Hort de Colom i del derelicte de la platja de Llevant.

No obstant això, l’executiva local del PSPV-PSOE es va oposar en bloc a la privatització que proposava el seu govern, llavors en coalició amb els liberals. Així que la gestió privada es va aparcar a l’espera d’altres alternatives que no costessin un euro, o que costessin el menys possible, als comptes de l’Ajuntament.

En aquest temps, l’única opció que ha transcendit és la que proposa una gestió conjunta amb la Universitat d’Alacant (UA), que permetés que el museu seguís sent 100% públic. Segons es va dir fa uns mesos, la UA plantejaria a l’Ajuntament diverses fórmules per concretar aquesta gestió, tot i que es parlava de treballar amb la col·lecció arqueològica que té Benidorm i complementar-la amb exposicions itinerants de la Universitat.

També que la UA completés el personal amb tècnics experts en museologia o que fos el seu propi cos el que dissenyés el projecte museogràfic. L’Ajuntament, lògicament, assumiria totes les despeses de manteniment de l’edifici i també part o la totalitat del mobiliari. Però, de moment, no s’ha concretat res. I sembla que a poc més de dos mesos de les eleccions poc es podrà concretar.

Així de decidir com serà la gestió del museu serà tasca de la nova corporació.

Benidorm obre, per fi, el Museu Boca del Calvari encara que sense tenir clar el seu futur
Benidorm obre, per fi, el Museu Boca del Calvari encara que sense tenir clar el seu futur

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/03/13/benidorm-abre-por-fin-el-museu-boca-del-calvari-sin-tener-claro-su-futuro/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *