Benidorm va generar un desfasament de 42.795 euros en contractes a aturats a través del SERVEF

El govern local de Benidorm va gastar el 2014 una mica més de 42.795 euros per sobre del pressupostat per contractar desocupats a través del conveni de col·laboració amb el SERVEF, una fórmula que permet a l’Ajuntament incorporar personal a la seva plantilla pagant a mitges el subsidi del treballador i sense fer cap tipus de concurs o oferta pública d’ocupació. Així ho reflecteix un informe de l’interventor municipal, en què el funcionari de l’àrea econòmica alerta que ha interposat dues objeccions al pagament de les nòmines del mes de novembre i desembre dels contractats laborals del SERVEF, a causa de la falta de crèdit per atendre aquests pagaments. En ambdós casos, l’alcalde Agustín Navarro va aixecar per decret les objeccions, ordenant l’abonament de les nòmines i l’aprovació d’una modificació pressupostària per a dotar de fons aquesta partida.

L’advertència de l’interventor fa al·lusió a les nòmines dels contractats a través d’aquest conveni de col·laboració en els mesos de novembre i desembre. En el primer cas, afirma que el desfasament econòmic va arribar als 16.915,73 euros, per a això en data de 16 de desembre el departament de Recursos Humans va proposar executar una modificació del pressupost per aquesta quantia. Ara bé, el tècnic alerta que el canvi de partides no va tenir en compte que al mes de desembre el pressupost va seguir disparant, fins a sobrepassar en altres 25.880,09 euros la partida. Sumant ambdues quantitats, es llança un total de 45.795,82 euros que el consistori va gastar de més en aquestes contractacions, al marge dels 300.000 euros que tenia pressupostats per al 2014 i fixats en el pla d’ajust com a quantia màxima a gastar en aquesta finalitat.

El grup municipal del PP va carregar ahir contra aquest desfasament en el pressupost per part del govern local que, al seu parer, «a les portes d’unes eleccions torna a reproduir tics nefastos» d’anys passats, principalment 2010 i 2011, quan es van arribar a gastar prop de 800.000 euros anuals en aquest tipus de contractes i sobre els quals la Sindicatura de Comptes va detectar nombroses irregularitats causa de la falta de fiscalització i de crèdit suficient per abonar el pagament de les nòmines.

Davant aquelles advertències de l’òrgan auditor, al juny de 2012, la regidora de Personal i Hisenda, Natalia Guijarro, va liquidar l’antic conveni amb el SERVEF i va establir un de nou, amb l’objectiu de reduir la quantia dels treballadors que podia contractar l’Ajuntament, que va passar de 92 al voltant de 30, i fixar el pressupost màxim en 300.000 euros, com es va establir en el pla d’ajust.

Les places de la discòrdia

No obstant això, almenys a jutjar per l’informe de l’interventor, en els passats mesos de novembre i desembre el consistori va tornar a excedir la despesa en aquest tipus de contractacions, la gran majoria de les quals, segons van assegurar fonts municipals, han anat a cobrir llocs de serveis tècnics -un departament controlat per la liberal Gema Amor- i conserges, les places que han ocasionat aquesta setmana l’últim desencontre entre liberals i socialistes al fil dels pressupostos.

Com ha explicat dies enrere aquest diari, la regidora d’Hisenda i Recursos Humans va plantejar la possibilitat d’elevar una consulta a la Subdelegació del Govern per incloure en els pressupostos de 2015 fons per treure a concurs públic la cobertura de places de conserges municipals, el que amor va qualificar com «una forma de tornar a ballar-la amb el tema dels contractes, que portarà a membres d’aquesta corporació davant els tribunals».

La líder dels liberals també va considerar més convenient que aquestes places continuïn cobrint a través de plans d’ocupació, entre ells aquest del SERVEF, per als que l’únic requisit és que el treballador que es vol contractar «estigui inscrit en les llistes de l’atur» i per al qual no es realitza «cap altra prova selectiva», segons van assenyalar aquestes mateixes fonts.

«Tot segueix igual» per al PP

El portaveu del grup municipal del PP, Antonio Pérez, va lamentar ahir que «mentre els ciutadans de Benidorm venim suportant la fiscalitat local més alta de la història, el govern segueix sense aplicar els seus propis compromisos en la gestió de la despesa», posant aquest desfasament pressupostari com a exemple. Així mateix, va carregar contra el secretari general del PSOE, Rubén Martínez, i contra la tinent alcalde Gema Amor: «Amb ella governant tot segueix igual en matèria de personal, amb la gravetat afegida del Pla d’Ajust, les advertències de la Sindicatura de Comptes i del Pressupost 2014, llançant un desfasament, confirmat en aquest decret, de 42.795’82 euros, més de 7 milions de les anteriors pessetes ».

Per la seva banda, la regidora d’Hisenda i Recursos Humans, Natalia Guijarro, va confirmar que s’ha realitzat una modificació pressupostària per cobrir els 42.000 euros de més que ha costat la contractació de personal del SERVEF durant els mesos de novembre i desembre. «És un tràmit que no té importància i s’ha realitzat seguint els criteris marcats per a això. No estem davant cap irregularitat i, a més, s’ha realitzat amb total transparència, perquè hi havia diners sobrants en altres partides i es podia fer », va dir. Després de la seva bronca de dimecres amb Amor, l’edil Guijarro, però, no va voler entrar en més valoracions sobre les àrees en les que es van dur a terme aquestes contractacions.

Benidorm va generar un desfasament de 42.795 euros en contractes a aturats a través del SERVEF
Benidorm va generar un desfasament de 42.795 euros en contractes a aturats a través del SERVEF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *