Benidorm xifra en 1 milió d’euros el que no ingressarà l’Estat en perdre de cop 4.700 habitants

Al voltant d’un milió d’euros. Aquesta és la quantitat que Benidorm deixarà de rebre de l’Estat després que el padró municipal hagi perdut de cop més de 4.700 habitants; 4.758 per ser exactes, segons les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que estableixen que la població de la ciutat és de 69.010 persones. Aquest és la dada de població que es dóna per vàlid a 1 de gener de 2014 i l’oficial fins d’aquí un any, moment en què es publicarà el nou número d’habitants, que el govern local ja ha avançat que serà a l’alça.

El regidor de Presidència, Conrado Hernández, ha recordat aquest dimarts que aquest descens de la població està relacionada amb la directiva d’empadronament que afecta ciutadans d’altres estats de la Unió Europea i d’altres països amb autorització de residència permanent. Tots ells estan obligats cada cinc anys a renovar la seva inscripció en el padró municipal. El que passa és que molts no van tornar a inscriure, bé perquè no resideixen ja a Benidorm, perquè no sabien que havien de renovar l’empadronament o perquè consideren que estar censat no els aporta cap avantatge.

Sigui per una qüestió o per una altra aquests ciutadans no estaven inscrits en el Registre Central d’Estrangers i l’INE va indicar que calia donar-los de baixa. Ara bé, la xifra de baixes proposta per l’INE superava les 9.000 persones, majoritàriament estrangeres, el que hauria deixat a Benidorm amb poc més de 64.000 habitants i amb 2 milions d’euros menys a l’any de transferències de l’Estat.

A la vista d’aquesta proposta Benidorm intentar localitzar a aquestes més de 9.000 persones. Per a això, i sense possibilitat de contractar personal extra per les limitacions del pla d’ajust, l’Ajuntament va posar a set notificadors municipals a pentinar més de 26.000 habitatges de les més de 29.000 que hi ha a Benidorm i d’aquesta manera es va aconseguir que 4.418 persones s’empadronessin o renovessin el seu empadronament. Per aquest motiu la sagnia final d’habitants no hagi estat tan elevada com proposava l’INE.

Hernández ha assegurat que l’INE va plantejar aquesta rebaixa de població per raons “únicament econòmiques”, perquè l’Estat hagués de donar menys diners als municipis. “El Govern pretenia esquilmar el que pogués als ajuntaments”, ha manifestat.

Més enllà de les raons, el cert és que aquest descens de població es notarà en aquest 2015, perquè segons els càlculs dels tècnics municipals l’Ajuntament rebrà de Madrid al voltant d’un milió d’euros menys que en anys anteriors ja que s’estima que cada habitant es tradueix en 222,17 euros. Però a més a aquest milió d’euros caldrà sumar-li “altres transferències autonòmiques o provincials que es calculen sobre la base de la població empadronada”, de manera que la xifra final podria duplicar-se.

Sense poder canviar ja fins a final d’any la xifra oficial de 69.010 habitants, Benidorm continua treballant per aconseguir que tots els que resideixen a la ciutat s’empadronin. De moment, en tot el 2014 ho haurien fet prop de 2.000 persones. De fet, la dada provisional de població del padró municipal a 1 gener 2015 és de 70.917 persones i aquesta és la xifra que es va a traslladar a l’INE. Un nombre que l’INE haurà de confirmar i que si s’accepta serà l’oficial de població a 1 de gener de 2015, ja que sempre es computen a l’any següent.

Hernández ha atribuït aquesta pujada de població a diverses qüestions; entre elles, “el bon funcionament de la ciutat i l’ocupació hotelera que es converteix en un revulsiu per a la gent que busca feina”. Encara que les xifres d’atur no sempre diuen això.

De confirmar l’INE la dada del padró, Benidorm tornarà a superar la barrera dels 70.000 habitants, una xifra de població de la qual no baixava des de 2007. Des de l’Ajuntament es sosté que aquest descens de residents ha estat conseqüència directa de la crisi, que ha portat a molts estrangers a tornar als seus països d’origen davant la impossibilitat de guanyar-se la vida a Espanya. La principal fuga d’habitants s’ha donat entre la població equatoriana i marroquina.

Però l’objectiu de Benidorm continua sent aconseguir a mitjà termini els 75.000 habitants. Per això, entre altres coses, es van a revisar les al voltant de 3.000 habitatges que no van poder visitar els notificadors, per intentar que els residents s’empadronin.

Benidorm xifra en 1 milió d'euros el que no ingressarà l'Estat en perdre de cop 4.700 habitants
Benidorm xifra en 1 milió d’euros el que no ingressarà l’Estat en perdre de cop 4.700 habitants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *