Biblioteques tancades per Nadal

Qualsevol que sigui lector espera l’arribada de les seves vacances per agafar aquest llibre que té pendent i devorar. També les vacances són el millor moment per inculcar als més petits l’hàbit de la lectura. De fet, aprofitant que els estudiants no hauran de tornar a les aules fins després de Reis, la Regidoria de Patrimoni Històric de Benidorm ha dissenyat “diverses activitats de dinamització i animació lectora per a xiquets i joves”, segons ha informat el mateix Ajuntament el passat 17 de desembre.

El problema és que aquests nens i joves que vulguin deixar-se atrapar per un llibre es van a topar amb unes biblioteques municipals que o no estan obertes en dies clau o bé directament estaran tancades fins al 7 de gener.

Justament el mateix dia en què l’Ajuntament va informar de les activitats d’animació lectora programades a la Biblioteca Central, el personal de la del Racó de l’Oix va col·locar un cartell a la porta en què s’anunciava que fins després de Nadal les instal·lacions romandrien tancades. Una decisió que deixa als nens i joves d’aquest poblat barri sense possibilitat d’usar la biblioteca per al préstec de llibres, per fer consultes o per preparar els exàmens de la Universitat que estan a la volta de la cantonada.

I no serà perquè hi ha pocs estudiants en aquesta zona de Benidorm. De fet, en aquest barri hi viuen no només els alumnes del col·legi públic Serra Gelada, sinó també dels dos centres del Salt de l’Aigua: el Mestre Gaspar López i el Gabriel Miró.

Mentre la del Racó està tancada amb pany i clau fins al 7 de gener, la biblioteca Central, situada als baixos de l’edifici Capitol, està funcionant en el seu horari habitual, tot i que també ha estat tancada durant tot el dia de Nadal i també per Cap d’Any ; dues jornades que estan reconegudes com laborals.

Però, per què tanquen les biblioteques de Benidorm en unes dates en què la demanda pot ser superior a la d’altres moments? Doncs fonts municipals han assegurat que es tracta d’una qüestió de “falta de personal”. Pel que sembla als habituals problemes de falta de mans s’uneix el que bastants treballadors municipals es reserven vacances o dies lliures per Nadal.

Més enllà d’aquesta explicació, la veritat és que les biblioteques de Benidorm viuen hores baixes des de fa ja alguns anys. I és que al dràstic descens del pressupost s’afegeix el que fa ja temps que la biblioteca Central no obre els dissabtes -ni tan sols en horari de matí-; que la del Racó, només opera una tarda a la setmana -els dimecres-; i que la que hi havia al centre social José Llorca Linares va deixar de funcionar com a biblioteca a l’ús per reconvertir-se en una mena de sala d’estudi i sucursal, en servei només els dimecres.

Fa uns mesos el regidor de Cultura, Conrado Hernández, va responsabilitzar al Govern Central, al de Madrid, que les biblioteques de Benidorm no puguin tenir horaris més amplis. “La Llei de Sostenibilitat i Racionalització dictada pel Govern de Mariano Rajoy impedeix a aquest Ajuntament contractar personal per poder cobrir tots els horaris”, va argumentar Hernández. Una cosa que, segons el govern local, seria indispensable per poder ampliar els horaris ja que els funcionaris adscrits a la Xarxa de Biblioteques es van acollir al seu dret a realitzar jornada continuada.

Bibliotecas cerradas por Navidad
Bibliotecas cerradas por Navidad

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *