CCOO denuncia en dos anys a la Inspecció de Treball l’externalització del servei de cambreres de pis en més de 70 hotels de la comarca

Des de 2013 fins ara el sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha presentat davant la Inspecció de Treball més de 70 denúncies contra hotels de Benidorm i la Marina Baixa per externalitzar el servei de cambreres de pis. Així ho ha assegurat aquest dilluns la secretària general de la Intercomarcal l’Alacantí-les Marines, Consuelo Navarro, en una roda de premsa amb responsables nacionals del sindicat en què s’ha donat a conèixer una campanya per denunciar aquesta pràctica a tot Espanya, i en la qual també s’ofereixen a les administracions alternatives.

Segons les dades ofertes per CCOO, els hotels estan recorrent a “empreses multiservei” perquè s’encarreguin de la neteja i posada a punt de les habitacions i estalviar-se així “entre un 30% i un 40%” de costos laborals en no tenir en plantilla a les cambreres de pis.

Tant Navarro el coordinador d’Hostaleria de CCOO a nivell estatal, Antonio Ruda, com la responsable de Polítiques Sectorials a CCOO-Serveis, Encarni Bonilla, han explicat que aquestes treballadores d’empreses multiservei estan cobrant menys del que cobra una cambrera de pis en plantilla . Bàsicament perquè aquestes mercantils es regeixen pels seus propis “convenis d’empresa”, sorgits la majoria arran de la Reforma Laboral, que ofereixen salaris molt per sota dels que marquen els convenis generals. En el cas de la província aquesta diferència salarial, segons les dades de CCOO, pot oscil·lar entre els 400 i 500 euros al mes.

Encara que des del sindicat no han donat detalls d’aquestes denúncies, sí que han apuntat que són les cadenes hoteleres les que estan recorrent majoritàriament a aquesta externalització de serveis. I també, que s’arriba a un “percentatge mínim” de tots els casos, i que des de la Inspecció es comparteix la seva tesi que aquesta contractació externa suposa una “cessió il·legal” de treballadors. No obstant això, per falta de mitjans humans, moltes d’aquestes denúncies triguen molts mesos en resoldre. D’aquí que CCOO hagi demanat que es doti dels mitjans necessaris a la Inspecció de Treball perquè “s’intervingui de forma més àgil”.

Ruda ha assenyalat que el més cridaner d’aquesta externalització, juntament amb el “abús” dels contractes de formació que el sindicat ja ha denunciat en altres ocasions, és que s’està produint en un moment en què el sector turístic està batent “records” de visitants i pernoctacions a la Comunitat Valenciana. Així va ocórrer en 2014, amb augments del 1,42% i del 1,69% respectivament, i així sembla que tornarà a ser el 2015, ja que “tot a punt” que la temporada turística serà “excel·lent”.

Des del sindicat han lamentat un cop més que aquestes bones xifres de visitants, ocupació i pernoctacions no es tradueixin en “qualitat” en l’ocupació. Més aviat al contrari, ja que afirmen que l’ocupació que s’està creant es caracteritza per ser “precari”, “temporal”, “parcial” i “amb salaris baixos”.

CCOO denuncia en dos anys a la Inspecció de Treball l'externalització del servei de cambreres de pis en més de 70 hotels de la comarca
CCOO denuncia en dos anys a la Inspecció de Treball l’externalització del servei de cambreres de pis en més de 70 hotels de la comarca

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/07/06/ccoo-denuncia-en-dos-anos-en-la-inspeccion-de-trabajo-la-externalizacion-del-servicio-de-camareras-de-piso-en-mas-de-70-hoteles-de-la-comarca/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *