Creuer Amadea en #Benidorm. Molt soroll per no res.

Molt enrenou institucional i poca incidència en els bars i comerços de la ciutat. Així es podria resumir el pas per Benidorm del MS Amadea, el primer creuer que fa escala a la localitat i en el qual viatgen des d’Alemanya fins a Niça 528 passatgers -majoritàriament germanos- i 200 tripulants. Un creuer en el qual l’Ajuntament i també el sector turístic ha dipositat molta confiança davant la possibilitat que “obri la porta” a l’arribada de més i també a la recuperació del turisme alemany, que va deixar de freqüentar la capital turística de la Comunitat Valenciana a finals dels 70 quan l’escassetat d’aigua era ‘el pa nostre de cada dia’.

La posada en escena per rebre el primer creuer ha començat aquest dilluns al port molt abans que es fes de dia, coincidint amb l’arribada del MS Amadea a la badia. Cafès, xapes, fullets, ensaïmades i molts somriures per donar el ‘willkommen’ als passatgers d’aquest creuer, majoritàriament ciutadans de la Tercera Edat que han començat a arribar al moll poc després de les 08.00 hores en pots amb capacitat per a 150 persones. Els mateixos passatgers s’han sorprès per la rebuda que els ha prestat Benidorm i alguns membres de la tripulació s’han preguntat si aquest desplegament era habitual cada vegada que atracava un creuer. No sabien que el seu era el primer i tampoc que anaven a tenir una rebuda al més pur estil ‘Benvingut, Mr Marshall’.

En primera línia al moll, l’alcalde de Benidorm i l’edil de Turisme, Agustín Navarro i Gema Amor, que han donat la benvinguda als primers bots. En total han arribat fins al port set pots i, segons xifres facilitades per la naviliera, estava previst el desembarcament d’entre 400 i 450 persones. Una part important d’elles, al voltant de 280, només han vist el port de Benidorm, ja que al seu baixada del MS Amadea els esperaven autobusos per portar d’excursió a Alacant o Guadalest. Aquesta segona excursió ha estat la que ha tingut millor acollida entre els passatgers.

No se sap amb exactitud quants passatgers s’han quedat pels carrers de Benidorm, encara que s’estima que menys dels que han partit a recórrer la província. Per a ells, una trentena de comerços del centre havien obert les portes a primeríssima hora del matí. També han avançat l’horari d’obertura dels bars i cafeteries del nucli antic i de la primera línia de Llevant, amb xaranga al carrer Sant Diumenge i música en viu en alguns locals de la platja inclosa.

Però l’arribada d’aquests creueristes a penes s’ha notat en els comerços i als bars, segons ha apuntat el president de ABRECA-Cobreca, Javier del Castillo. “Sabíem que no anava a tenir molta repercussió ni tampoc immediata, però més que res l’objectiu és que veiessin que la ciutat funciona i que respon a l’arribada de turistes”, ha indicat Del Castillo, després de remarcar que la d’avui és una aposta “a futur”. Perquè com ja va avançar la setmana passada David Fernández, director d’operacions de navegació a Alacant de Pérez i Cia-la companyia que gestiona el creuer-, fins d’aquí dos anys no se sabrà si Benidorm aconsegueix caçar algun creuer més, ja que les rutes i trajectes es programen amb un any i mig o dos d’antelació.

I per l’alcalde, des de l’Ajuntament i la Fundació Visit Benidorm “hem fet els deures i no hem deixat res a l’atzar”, per “passar l’examen i tenir més creuers en dos anys” i completar així “el turisme que ja tenim” .

Seran les navilieres les que prenguin aquesta decisió. De moment, i com ja va avançar la companyia Pérez i Cia, hi ha diverses navilieres que s’han interessat per Benidorm, en la badia poden fondejar aquests grans vaixells de passatgers sense haver de pagar taxes. Entre les interessades hi ha la secció de creuers de National Geographic i alguna companyia britànica. Tècnicament, per descomptat, no tindran cap complicació, segons ha indicat el segon de bord i responsable de Seguretat de l’MS Amadea, Alen Vugrin, perquè la badia és “segura”.

Vugrin s’ha mostrat convençut que Benidorm té potencial i “futur” com a escala de creuers, perquè a més en aquest món té molt pes la primera impressió i la que han tingut aquest dilluns passatgers i tripulació del MS Amadea “ha estat molt bona”​​.

Abans d’abandonar Benidorm, en ple moll els passatgers del MS Amadea han pogut degustar fins a vuit tipus d’arrossos. Era l’últim detall que l’Ajuntament i la Fundació tindrien amb ells abans de tornar a embarcar. I a diferència del que ha passat amb l’esmorzar, els creueristes sí que han donat bon compte de les paelles que els ha ofert. Es posava així fi a una rebuda que molts han qualificat d ‘”excessiu” i per al qual la ciutat ja es va començar a preparar la setmana passada amb neteges i reparacions de carrers i punts d’interès turístic

Uns 480 creueristes ‘passar’ de Dénia

Des Benidorm, el MS Amadea posava rumb a Dénia, on ha arribat amb retard. De fet, estava previst que el vaixell fondegés en aigües davant del port denier a les 16 hores, i no ho va fer finalment fins gairebé les 18h. Això va semblar desanimar bona part del passatge que va preferir quedar-se a bord, i només van desembarcar unes 50 persones en un pot salvavides.

També van estar al port de Dénia uns 80 creueristes que havien arribat des de Benidorm amb autobús després de realitzar una excursió per Guadalest, Calp i Xàbia. No obstant això, segons han explicat alguns d’aquests viatgers, l’autobús van acudir directament al port sense dedicar un minut a recórrer Dénia, esgotats com estaven després de tota la jornada recorrent les comarques de la Marina. Els únics que callejearon per Dénia, per tant, van ser el mig centenar de passatgers que van desembarcar en el pot, que van arribar al port ia sopats per desencant de l’hostaleria local. Algun establiment que tanca els dilluns havia decidit obrir per intentar captar comensals entre els passatgers.

En conseqüència, el creuer amb prou feines va deixar a Dénia aquestes 50 visites del total de 428 passatgers del vaixell MS Amadea, en què viatjaven principalment ciutadans alemanys i luxemburguesos, encara que també en menor mesura d’altres nacionalitats com l’austríaca o la francesa.

A Dénia, la rebuda va ser molt més modest que a Benidorm. Només un punt d’informació de l’oficina de Turisme en què s’oferia als creueristes informació sobre els llocs d’interès de la ciutat, una explicació sobre mapa i una guia de restauració.

El que tampoc hi va haver a Dénia és afalac institucional. És l’habitual en les parades d’un creuer -el extraordinari és el desplegament fet per Benidorm en la seva primera experiència d’aquest tipus-. En el cas de Dénia és ja el quart creuer que arriba a la ciutat.

No obstant això, l’alcaldessa, Ana Kringe, es va deixar caure pel port abans que arribés el vaixell, per departir uns minuts amb els consignataris del creuer i oferir el suport de l’ajuntament.

Sense castell i sense tren turístic

En contrast amb el que havia succeït a Benidorm, els creueristes no van trobar massa facilitats a Dénia. Algun representant de l’empresa del vaixell no amagava la seva perplexitat pel fet que, quan van arribar els viatgers, estigués tancat el principal monument de la ciutat: el castell. Tampoc va esperar als creueristes el servei de trenet turístic. “El normal és que les ciutats on vam arribar donin més facilitats”, es queixava el membre de la tripulació.

creuer Amadea. Molt soroll per no res per #Benidorm.
Creuer Amadea. Molt soroll per no res per #Benidorm.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *