Dues sentències tomben la prohibició de celebrar mercats outlet dins d’un hotel

Dues sentències del jutjat del contenciós administratiu 01:03 d’Alacant han avalat la celebració l’estiu del 2013 d’una fira outlet dins de l’Hotel Bali de Benidorm després d’anul·lar la prohibició i clausura que va decretar l’Ajuntament quan ja s’havia inaugurat i la sanció que amb posterioritat li va imposar el govern local a l’empresa organitzadora de l’esdeveniment l’estiu de 2013, quan es van produir els fets, format llavors pel PSPV i Liberals.

Està per veure la transcendència que puguin tenir aquestes sentències, una d’elles, que encara no és ferma, recorreguda per l’empresa afectada per reclamar una indemnització i també pel consistori per guanyar temps, en la tramitació dels permisos per obrir un rastre en la zona de Discoteques que està impulsant una empresa holandesa en sòl privat, però la veritat és que de moment aquestes resolucions judicials han obert la porta perquè l’empresa que va recórrer la clausura i la multa hagi presentat una altra demanda per la possible responsabilitat patrimonial de l’Ajuntament , al que li demana pels danys i perjudicis causats, ja que havia fins i tot pagat el lloguer d’una de les sales de l’hotel, i pel lucre cessant de 83.0000 euros.

El decret amb el qual es va ordenar el tancament de la fira outlet el va signar el llavors alcalde, Agustín Navarro, basant-se en els informes municipals i en una petició feta des Aico perquè no se celebrés la mostra. El regidor de Comerç, Conrado Hernández, va al·legar que des de l’Ajuntament s’havia defensat la legalitat. Hernández i el llavors president de Aico, actualment portaveu de Ciutadans, Rafael Gasent, van comparèixer junts per defensar l’actuació municipal i poc menys que proposar un pacte de no agressió entre els comerciants i els hotelers.

Les demandes que va presentar la mercantil després de desmuntar aquella fira es van dirigir en primer lloc a atacar la resolució que va impedir la continuïtat de l’outlet a l’hotel i en segon contra la sanció de 1.200,80 euros que li va imposar, si bé les sentències, que depenen de l’acumulació de casos de cada jutjat, es van redactar amb dates al revés, ja que van recaure en diferents sales.

En primer lloc, un jutge va fallar sobre la sanció en una sentència duríssima contra l’actuació municipal, que no va tenir en compte, segons la sentència, que les instal·lacions d’un hotel no són d’ús públic i no estaven sotmeses a l’ordenança en vigor, que només regulava la venda sedentària en sòl públic. Al govern local l’acusa de tramitar la legalitat incorrent en una il·legalitat, “com és la filtració indiscriminada de dades personals d’altres tants denunciats”, i afirma que “com més s’analitza el fons de la decisió de l’administració, més irregularitats es detecta “.

Així que a part d’anul·lar la multa que li va imposar a l’empresa amb un simple butlletí de denúncia policial i sense expedient sancionador, el jutjat proposa deduir testimoni i obrir una altra peça pel “possible ús descuidat o negligent de les dades personals obtingudes de manera coactiva dels administrats en un procediment sancionador “que” mai van haver de ser difosos “, de manera que envia el cas a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Com al final queda clar que no era exigible l’autorització prèvia per instal·lar aquest outlet entre el 18 i el 21 de juliol de 2013 dins d’un hotel, i també que poques hores després de la seva inauguració va ser clausurat per decret municipal, l’empresa que ja havia pagat fins i tot el lloguer de l’espai privat i va haver de tancar només obrir se’n va anar al jutjat de nou, per tercera vegada, a reclamar una indemnització de 83.415 euros per les despeses que ja va tenir i pel lucre cessant que li va provocar la decisió municipal .

Les sentències són del 10 d’abril i 30 de juny de 2015, però no han transcendit fins aquest dimecres, tot i que els polítics de Benidorm s’han obstinat des de fa un mes a sotmetre el permís per obrir un rastre a una qüestió d’estat . I la realitat és que aquestes dues sentències poden aclarir moltes coses.

Dues sentències tomben la prohibició de celebrar mercats outlet dins d'un hotel
Dues sentències tomben la prohibició de celebrar mercats outlet dins d’un hotel

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *