El Ministeri d’Hisenda puja l’IBI de mitja comarca

Els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2015 recullen l’actualització dels valors cadastrals dels immobles urbans de mitja comarca, que l’última legislació vinculada a l’adopció de mesures en matèria de fiscalitat i de consolidació de les finances públiques ha obligat a implantar en funció de l’any d’aprovació de la ponència de valors de cada municipi. L’ordre entrarà en vigor l’1 de gener de l’any que ve.

És així com el 2015 pujarà el valor cadastral dels immobles de Benidorm i de sis municipis de la muntanya de la Marina Baixa, com Benifato, Benimantell, Confrides, Finestrat, Orxeta, Polop i Relleu. Segella és l’únic on aquests valors es van ajustar en plena bombolla immobiliària, concretament en 2007 La resta daten de 1990, fa ja 24 anys (Benidorm Benifato, Benimantell i Confrides), de l’any 2000 (Polop), del 2001 (Finestrat) o de 2002 (Orxeta i Relleu). La revisió cadastral a l’alça afectarà l’any que ve a vuit termes municipals i pràcticament a la meitat de la població que habita en la Marina Baixa.

La veritat és que aquesta modificació del cadastre suposarà una rebaixa només a Sella, ja que la seva ponència de valors es va aprovar en ple boom del totxo. Com aquesta revisió va ser posterior a 2004 i data de tres anys després, l’actualització del Ministeri podrà ser a la baixa. D’altra banda, Benidorm ja va aprovar que l’increment general del 10% dels seus valors en 2015 serà compensat amb la baixada del tipus impositiu en la mateixa mesura perquè el resultat dels rebuts segueixi sent igual que aquest any, si bé l’actual tipus del 0,75 té el seu sòl futur al 0,60. És a dir, que els propietaris seguiran pagant el mateix encara que els seus habitatges tindran una valoració superior. Això mateix ja ha passat aquest any, el que ha provocat que l’Ajuntament renunciés a cobrar uns quatre milions d’euros en baixar el percentatge de càlcul que s’aplica al valor dels habitatges per expedir al cobrament els rebuts de l’IBI.

L’aplicació de coeficients d’actualització sobre el valor dels habitatges en 2015 que ha decidit el Govern es basa en dos supòsits. D’una banda, hi ha municipis que ho han sol · licitat per les diferències substancials entre el valor de mercat actual i els que van servir de base per a la determinació dels valors cadastrals vigents. En aquest cas les ponències de valors havien de ser anteriors a 2010 Però, d’altra banda, com és el cas de Finestrat, a altres se’ls aplica d’ofici l’increment per augmentar els seus ingressos després d’haver sol · licitat acollir-se al decret de mesures urgents contra la morositat de les administracions públiques que el Govern va aprovar el juny de l’any passat. En aquest cas, la seva ponència de valors havia de ser anterior a 2003.

Cal destacar especialment el cas de la Vila Joiosa. El Cadastre obrir al setembre el termini d’audiència pública per a l’aprovació de la ponència de valors parcial sol · licitada per l’Ajuntament que afectarà 36 plans parcials i sis unitats d’execució. A més, va aprovar al gener incrementar el tipus impositiu del 0,46 al 0,64, però després va rectificar i ho va deixar en el 0,58%, cosa que no ha evitat una de les majors manifestacions, amb 6.000 persones al carrer protestant, que es coneixen en al capital de la comarca.

El Ministeri d'Hisenda puja l'IBI de mitja comarca
El Ministeri d’Hisenda puja l’IBI de mitja comarca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *