El negoci de la roba usada

Dipositar roba usada en un contenidor destinat a aquest menester ha deixat de ser únicament una decisió solidària per convertir-se, al mateix temps, en una font d’ingressos. Habitualment, els ajuntaments acabaven cedint a fundacions o entitats sense ànim de lucre la gestió d’aquests recipients, el contingut, en principi, era gestionat solidàriament, encara que fins i tot en aquest apartat s’han produït episodis de frau en la geografia espanyola. Però el desenvolupament de la tecnologia i la necessitat dels consistoris d’obtenir nous ingressos l’ha convertit en un negoci. I ha de ser lucratiu, a la vista del que ha succeït a Benidorm, on en 2014 es van recollir gairebé 70.000 quilos de tot tipus de material tèxtil i calçat, una mitjana mensual de 5.772 quilos.

Amb aquests números, l’anterior govern local va treure a licitació la concessió de l’ocupació de via pública per a la recollit d’aquest tipus de material reciclable, encara que l’obertura de les pliques de les ofertes que es van presentar es va realitzar 72 hores després de celebrar-se les eleccions municipals, encara que l’endemà dels comicis, el 26 de maig, el PP va reclamar públicament que es paralitzessin tots els procediments de contractació perquè fos el nou govern resultat de la nova composició de la Corporació qui els conclogués.

Finalment, al concurs es van presentar vuit ofertes d’altres tantes empreses per explotar el servei de contenidors de roba usada, encara que qui realment ho està fent és la que va quedar segona classificada perquè finalment la guanyadora no va presentar l’aval que se li va requerir.

Energies Mediambientals, la qual ja està explotant el servei, pagarà per cada un dels quatre anys del contracte un cànon anual a l’Ajuntament de 41.590 euros per instal·lar no menys de 40 contenidors de recollida de la roba usada, als quals s’aniran afegint dues més cadascuna de les anualitats. Així que el contracte, que no recull la possibilitat de ser prorrogat, suposarà un ingrés de 166.360 euros a les arques municipals.

Per fer-se una idea de l’evolució d’aquest negoci, una empresa que es dedicava anteriorment a la mateixa tasca li pagava al consistori 0,03 euros per quilo recollit en els contenidors. A aquest preu, els 70.000 quilos anuals suposarien un ingrés per a l’Ajuntament de Benidorm de sol 2.100 euros, 20 vegades menys del que ha oferit la nova empresa.

A la seva pàgina web, Energies Mediambientals, una empresa radicada a Alcorcón (Madrid), assegura que el 65% de la roba la reutilitza la a la disposició d’organització sense ànim de lucre, però que un aproximadament 30% de la mateixa que està en mal estat es comercialitza i transforma en fibres industrials per a altres usos.

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris, cada contenidor de roba usada pot arribar a generar 3.500 euros a l’any com a resultat de vendre-després per botigues i llocs de segona mà en països d’Àfrica i Europa de l’Est. Aquesta és la raó per la qual en algunes grans ciutats han proliferat contenidors no autoritzats de diverses entitats amb una falsa finalitat solidària i també un dels motius que ha portat a molt municipis a treure a concurs el servei.

El negoci de la roba usada
El negoci de la roba usada

 

http://lamarinaplaza.com/2015/11/16/el-negocio-de-la-ropa-usada/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *