El polígon industrial i el seu centre comercial no podran desenvolupar-se aquesta legislatura

“En base a la seva experiència, i atès que no està consignat en el pressupost de Benidorm els diners que li correspon aportar a l’Ajuntament per fer la rotonda d’accés al polígon industrial, que no estarà disponible fins a 2016, o que cal sotmetre el Pla General a una modificació que deure aprovar el Consell, amb els seus terminis i períodes d’exposició, creu que al llarg d’aquesta legislatura podria començar a desenvolupar-se la urbanització del polígon industrial? “.

La pregunta feta a la regidora d’Urbanisme, Lourdes Caselles, que se li ha plantejat com a tècnic municipal en el mateix departament de l’Alfàs del Pi, ha necessitat d’una breu reflexió abans de ser contestada. “Vull ser optimista”, ha dit, no sense aportar en la seva resposta una certa càrrega d’ironia que ha acompanyat de mig somriure. La qüestió era procedent ja que l’edil havia anunciat que dijous que ve es durà a un ple extraordinari de contingut majoritàriament urbanístic la desestimació de les al·legacions que s’han presentat als dos convenis urbanístics que va signar l’Ajuntament al maig amb l’urbanitzador, Terra Village Land, SL., i l’empresa propietària d’una parcel·la de 71.000 metres, Unibail Rodamco, en què pretén construir un centre comercial.

El govern local plantejarà tant aquesta desestimació com l’aprovació definitiva dels convenis, així com facultar a l’alcalde per signar-los. Es tracta de dos documents per complir, d’una banda, amb les exigències de la Unitat de Carreteres del Ministeri de Foment, i, de l’altra, per adaptar els usos del pla parcial a la demanda actual, és a dir, per canviar l’ús industrial del sòl a la finalitat comercial que es persegueix.

El Ministeri de Foment va imposar el 2010 la condició de generar un nou accés al polígon industrial que no afectés a la N-332 mitjançant una rotonda a la CV-70, però no va ser fins a l’abril de 2015 que el govern local i l’empresa Unibail Rodamco Benidorm, SL., que pretén construir un centre comercial amb 49.000 metres quadrats de galeria, uns 13.000 d’hipermercat, aparcament en superfície i soterrani d’unes 2.300 places i 14.000 metres de zones comunes, van acordar el finançament de la nova rotonda. Com que no la vol pagar Foment i l’urbanitzador només es compromet a aportar 125.000 euros, la multinacional francesa sufragarà tres milions d’euros i l’Ajuntament els diners restant fins arribar als 4,8 milions que els tècnics calculen que val. Però aquests diners no estarà fins el 2016, quan hi hagi una partida pressupostària necessària per poder licitar-. Per ràpida que sigui la seva adjudicació i construcció, haurà transcorregut gairebé mitja legislatura abans que estigui operativa.

Alguns dels tràmits que encara han de succeir-se són: sotmetre a informació pública el projecte d’urbanització modificat que va presentar l’urbanitzador el 25 de juliol de 2014 i procedir a la seva aprovació; adaptar la cèdula d’urbanització del sector; elaborar i tramitar la modificació puntual detallada del PGOU i establir unes regles de còmput d’edificabilitat per als grans equipaments comercials; elaborar i tramitar la modificació puntual estructural del PGOU per a procedir al canvi de l’ús global i dominant del sector al terciari compatible amb l’industrial; aprovar definitivament i rebre l’obra pública de l’Avinguda Comunitat Europea segons el projecte modificat que va presentar l’urbanitzador el 12 de desembre de 2011; elevar consulta a l’òrgan ambiental i territorial sobre la modificació puntual detallada i, després de la seva tramitació, procedir a la seva aprovació; així com sotmetre a informació pública el projecte de retaxació de càrregues d’urbanització. No són totes les noves condicions del conveni amb Terra Village Land, SL. i ni tan sols tots els tràmits depenen únicament del Consistori.

L’Ajuntament, a més, s’ha compromès en aquest conveni a disminuir les partides que ha de destinar l’urbanitzador a la zona verda del sector, la xarxa de reg, la jardineria i el mobiliari urbà inicialment previstos en el projecte d’urbanització aprovat el 27 de gener de 2003. I també ha signat reubicar i reduir la mida del dipòsit regulador d’aigua potable per tot el pla parcial. Qüestions menors en relació al temps necessari per a acoblar, però que falta veure com encaixaran en els grups municipals de l’oposició, perquè en aquest assumpte no està tot dit i hi ha recels en algun d’ells.

El govern, segons el conveni amb l’urbanitzador, té dos anys per realitzar tots els tràmits administratius necessaris que satisfacin el document que es pretén aprovar. No són pocs i atenent l’agilitat que ha demostrat fins ara l’Administració local, es preveu molt complicat que puguin complir en aquest termini de temps. Han passat més de 13 anys des que es va adjudicar el pla parcial i una vegada més, amb Ortiz pel mig, els problemes judicials per la venda de la parcel·la de 71.000 metres a la multinacional francesa, que va acabar amb un encreuament de demandes entre ells , han derivat en la paralització d’una infraestructura necessària per a l’ocupació i la demanda de la ciutat.

El jutjat no troba a l'empresa d'Enrique Ortiz que va urbanitzar el polígon industrial

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/07/24/el-poligono-industrial-y-su-centro-comercial-no-podran-desarrollarse-esta-legislatura/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *