El PP guanya amb 8 regidors a Benidorm i Compromís-Els Verds protagonitza una de les grans sorpreses electorals

Se sabia que podia haver sorpreses i les ha hagut. També que no hi hauria majories absolutes i s’ha complit. I a més s’esperava que la de 2015-2019 fos una corporació amb més forces polítiques, tot i que no tantes. Perquè finalment s’ha repetit la xifra de la primera corporació democràtica, la de 1979, i seran sis els partits polítics amb representació a l’Ajuntament: PP, PSOE, Ciutadans per Benidorm (CBM), Ciutadans (C ‘s), Liberals de Benidorm (Libe ) i Compromís. I per aquest ordre, ja que el PP s’ha convertit en la força més votada, amb 6.709 suports – el 26,90% dels vots-, i 8 regidors.

Un “bon” resultat per als populars, si es té en compte que a nivell autonòmic el PP ha perdut bastants Ajuntaments en deixar de ser el partit més votat o bé perquè els seus números són insuficients per contrarestar les aliances d’altres partits. I a les files del PP el consideren bo, tot i que el partit ha perdut 3.493 votants i tres regidors respecte a 2011.

Més que res perquè el seu principal rival, el PSOE, ha patit un fort cop que l’ha convertit en el gran perdedor de la jornada. Els socialistes s’han deixat pel camí gairebé la meitat dels vots que van aconseguir en 2011 i que van fer pujar Agustín Navarro a l’Alcaldia. Concretament el PSOE ha sumat 5.416 vots -el 21,72% – enfront dels 10.391 de fa quatre anys i ha passat dels 11 regidors que va aconseguir llavors als 7 d’aquest viatge.

Mentrestant, els Liberals de Benidorm (Libe) de Gema Amor han deixat de ser la tercera força política per passar a ser la cinquena. Els 2.232 vots que ha aconseguit aquesta candidatura només li ha reportat dos edils davant dels tres que va aconseguir en les últimes municipals, quan les urnes els van donar 1.100 vots més que aquest diumenge.

Aquesta tercera posició que ha deixat Amor l’ha pres CBM, que ha superat per poc els 3.000 vots i que s’ha fet contra tres regidors; els mateixos que han aconseguit els Ciutadans de Rafa Gasent. Compromís-Els Verds, per la seva banda, ha colat el cap a la nova corporació, en la que estarà representat per dos edils. La resta de formacions -Esquerra Unida, UPyD, Sí es pot Benidorm i Canvim Entres Tots- no han aconseguit arribar al 5% dels vots.

Aquests resultats, que res tenen a veure amb les enquestes que oficiosament estudiaven els partits, no només deixen una corporació molt dispar, sinó que també obren la porta a múltiples pactes de govern que, arribat el cas, hauran de hilvanarse en les pròximes setmanes.

Pérez està obert al diàleg “amb tots els que vulgan treballar per Benidorm” i Navarro diu que garantirà la governabilitat

D’entrada el que gairebé amb tota seguretat es convertirà en nou alcalde, el popular Toni Pérez, ja ha avançat que s’asseurà a parlar “amb tothom” que vulgui “treballar per Benidorm” per buscar un pacte o pactes que li permetin governar amb més comoditat o tranquil·litat. I és que, segons ha assenyalat, “la meva experiència em diu que no és possible governar amb 8 regidors”. Ara bé, ha ressaltat “tot no és l’Alcaldia” i que “el primer és garantir un projecte de ciutat”.

Abans de començar la ronda de converses o negociacions, el que ja sap Pérez és que el PSOE no va a anar a fer-li la contra, que va a “garantir la governabilitat”, que va permetre la seva investidura com a alcalde, i que està disposat a arribar a “acords puntuals”. Així ho ha traslladat l’encara alcalde i candidat del PSOE, Agustín Navarro, després de cridar per felicitar-lo per la seva victòria.

De fet, Navarro ha llançat la tovallola i “d’entrada” no aspira a aconseguir pactes que puguin apartar el PP de l’Alcaldia. Tant és així que va a donar-li a Pérez temps perquè conformi un govern i perquè parli amb qui consideri, sempre que no faci “invents” i que no es plantegi tancar un acord amb el líder de CBM, Leopoldo Bernabéu.

Pérez, per la seva banda, ha indicat que no creu que calgui pactar amb aquesta formació, tot i que els seus resultats, com els d’altres forces emergents, han servit per donar “una lliçó a tots els partits”. L’alcaldable del PP s’ha reafirmat en la seva intenció de “dialogar” per aconseguir “el que Benidorm demana”, que és un “govern estable, coherent i transparent”. Fins i tot, en aquesta intenció de sumar, ha apuntat que no descarta “governar amb 20”.

Patacada de PSOE i Liberals

Amb l’escrutini gairebé al 100%, Navarro no ha dubtat a reconèixer que el seu partit no esperava aquest resultat. De fet, el PSOE creia que anava a ser la força més votada, perquè “hem governat bé dins de les possibilitats, s’ha reduït el deute i s’ha aguantat la inversió en benestar social”. Encara que “incapaç” d’analitzar de moment els motius que han provocat aquest revés electoral, l’alcalde sí que ha avançat que ha estat “molt decisiu” el piqui i acusacions constants que “durant tres anys i mig” han hagut de suportar el seu govern i ell mateix per part del candidat de CBM -al qual no ha nombrado- a través de la seva televisió.

Tampoc està contenta la qual fins fa tres mesos era la seva sòcia de govern. Amor ha atribuït els seus resultats, molt per sota de les seves expectatives, a “la conjuntura política” que viu el país ia l’aparició de “noves forces” amb estirada i en alça a nivell nacional com Ciutadans. Dues circumstàncies que compliquen les coses, al seu parer, als partits petits i merament locals.

La líder liberal s’ha mostrat “oberta” a “parlar amb tots, almenys amb un -per una qüestió de valors i dignitat política” -, en clara al·lusió al partit de Leopoldo Bernabeu i repetint el mateix que una hora abans havia assenyalat Navarro.

Amor ha assegurat estar disposada a buscar “l’entesa pel bé de la ciutat”, “sempre” que es pensi “en clau Benidorm” i “no condicionats per unes eleccions nacionals”. Fins i tot, preguntada per un hipotètic pacte amb el PP ha dit que “tot és possible”, a la vista que Toni Pérez ha reiterat en campanya la seva intenció de dialogar amb les diferents forces polítiques.

Ciutadans i Compromís-Els Verds, satisfets

Ciutadans i Compromís-Els Verds, s’han mostrat contents pels seus resultats. Els primers, en el seu debut electoral s’han convertit en la quarta força política més votada, mentre que Compromís-Els Verds accedeix per primera vegada a la corporació després d’augmentar en un miler els resultats respecte al 2011.

Cal destacar que Compromís-Els Verds, amb uns recursos de campanya limitats, i infinitament menors que la resta de partits, s’ha convertit en la grata sorpresa d’aquestes eleccions, un treball constant i diari que ha permès entrar per primera vegada en la seva història a l’Ajuntament de Benidorm.

Josep Bigorra “Hem demostrat que som capaços d’omplir més d’un autobús”

Molt pocs apostaven a Benidorm perquè la conjunció Compromís-Els Verds pogués rascar algun regidor a Benidorm, després que no quallés l’aliança que pretenien fer amb membres de Podem i Esquerra Unida. No obstant això, Josep Bigorra, el seu candidat, mai va perdre l’esperança i sempre va mantenir que no només aconseguirien un, sinó dos. I així ha estat. Bigorra ahir es mostrava emocionat i molt satisfet, i justificava la seva fe amb «la sensacions de la gent que hem vist durant la campanya al carrer, les ganes que tenien de canvi i el bé que responien davant sigles com Compromís o Els Verds», va dir. Bigorra és conscient que han aprofitat l’empenta de Compromís en aquestes eleccions, a nivell muncipal i autonòmic. «Ens hem beneficiat de l’estirada de Mónica Oltra, tant a Benidorm com a tota la comarca», va matisar. El futur regidor va manifestar que amb aquests resultats demostren «a aquells que ens van dir que no seríem capaços d’omplir ni un autobús, que amb 1.200 vots podem completar més d’un», va indicar, a més de ressenyar que havien fet història, ja que Unitat del Poble Valencià, el partit del qual provenen, «va ser l’últim a aconseguir ficar-se en la corporació i això va ser fa al voltant de tres dècades».

IMG-20150525-WA0020

Leer más en: http://lamarinaplaza.com/2015/05/25/el-pp-gana-con-8-concejales-en-benidorm-que-tendra-seis-grupos-politicos-y-multiples-opciones-de-pactos/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *