El recent acabat 2014 és el millor any turístic per Benidorm en més d’una dècada, almenys en ocupació

El recent acomiadat 2014 ha estat el millor any turístic per Benidorm en més d’una dècada almenys en termes d’ocupació, ja que s’han superat tots els registres que havia des de 2002. De fet, segons les dades provisionals amb què treballa la patronal hotelera Hosbec, 2014 es tanca amb una ocupació mitjana anual del 82,4% superant en vuit dècimes el registre del 2013 i bastant per sobre de les xifres que es van aconseguir durant els pitjors anys de la crisi econòmica. Es tracta d’una ocupació molt similar a la que es va signar el 2003, quan l’any hoteler va acabar amb un 82,3% de llits venudes en el còmput anual i un punt i mig per sota de la millor xifra obtinguda en més d’una dècada : el 83,7% de 2002.

Tot i les bones dades, el president de la patronal hotelera, Toni Major, ha reconegut que s’esperava més de 2014, un any que s’obria amb grans expectatives de millora. Major ha explicat que el “creixement” de l’ocupació hauria estat “encara més gran” sinó hagués estat per “la punxada” de la temporada alta.

I és que, curiosament, tot i que el balanç anual ha estat millor que el de 2013 i en la segona quinzena d’agost i la primera de setembre es va aconseguir una ocupació per sobre de 93% -93,5% i 93,1% respectivament- l’estiu no ha funcionat tan bé com el de l’any anterior, sobretot el mes de juliol en què van confluir diverses “circumstàncies” que van acabar per retreure els números. Entre elles, “el canvi del calendari escolar” que va retardar l’inici de les vacances de molts espanyols i la bona meteorologia que es va viure al Regne Unit i que va fer que molts britànics optessin per quedar-se al país per a disfrutar d ‘”un dels millors estius climatològicament parlant “de tots els que recorden en aquelles terres.

Però fins i tot amb aquest punxada, l’ocupació només ha baixat del 75% al gener, la primera quinzena de febrer i tot desembre, un mes que s’han aconseguit pics de gairebé el 100% durant el pont de la Immaculada o la Cap d’Any. És més, encara que els britànics trepitgessin Benidorm menys que altres estius, en el còmput de tot l’any s’ha produït un increment de turistes d’aquesta nacionalitat. Concretament, i segons les xifres de Hosbec, el 2014 el nombre de clients britànics va créixer un 4%; un augment que s’ha deixat sentir amb força en els cops de cua de l’any i fonamentalment durant les vacances nadalenques.

D’aquesta manera, ia falta de les dades definitives de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), Benidorm ha tancat 2014 com la tercera destinació nacional amb 11,2 milions de pernoctacions. D’elles, al voltant de 4,6 milions les van fer britànics, el segon millor mercat turístic per darrere del nacional, que ha sumat 5.350.000 pernoctacions.

Com ja va anticipar Major en la tradicional trobada nadalenca de Hosbec fa unes setmanes, el mercat britànic no és l’únic que ha millorat en l’últim any. També ho ha fet l’holandès en un 5% -305.00 pernoctacions en tot 2014- o el portuguès, que ha crescut un 3% respecte a 2013 assolint les 161.000 pernoctacions- encara segueix sent un mercat pràcticament exclusiu de l’estiu.

Fins i tot el mercat rus i dels països de l’Est ha tancat l’any en positiu amb un augment del 18% i 77.500 pernoctacions en els últims dotze mesos. És clar que les perspectives de creixement del mercat rus eren molt més grans quan va arrencar 2014. Tant, que Hosbec reconèixer fa unes setmanes el gran desencís que s’havia portat amb el turisme rus, que ha frenat el seu potencial creixement arran, entre altres coses, de la crisi d’Ucraïna. I com ja va anticipar Major, la caiguda del petroli no contribuirà al fet que la situació millori el 2015, ja que el cru és un dels pilars de l’economia russa.

Ara bé, encara que 2014 ha estat el millor any en ocupació hotelera des de 2002, la rendibilitat econòmica no ha estat tan bona com ho era en aquella època, ja que els preus que el sector va rebaixar durant el pitjor moment de la crisi econòmica segueixen sense remuntar el que haurien.

Tot i això, el sector hoteler fa un balanç “positiu” de l’any acabat i encara 2015 amb “noves expectatives de millora”. A favor d’aquestes expectatives està justament la caiguda del preu del petroli, que abaratirà els desplaçaments. De fet, en aquests moments el litre de gasolina és 20 cèntims més econòmic que a l’octubre. A més, Benidorm també pot sortir molt beneficiada de “l’evolució dels tipus de canvi de la lliura enfront de l’euro”, que farà que als britànics els surti a compte viatjar a Benidorm més que a altres destinacions de la Mediterrània que treballen amb el dòlar.

El recent acabat 2014 és el millor any turístic per Benidorm en més d'una dècada, almenys en ocupació
El recent acabat 2014 és el millor any turístic per Benidorm en més d’una dècada, almenys en ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *