El Síndic recomana a l’Ajuntament que prengui mesures perquè els concerts i actes en l’Aigüera molestin menys

En plena crisi encara sense resoldre amb associacions veïnals i plataformes ciutadanes a compte de les molèsties que genera el soroll en determinades zones d’oci de la ciutat, a l’Ajuntament de Benidorm li ha sortit un nou focus de queixes: el parc de l’Aigüera. Una veïna s’ha adreçat al Síndic de Greuges per protestar per les molèsties que li ocasionen els concerts i actes que al llarg de l’any se celebren a l’auditori Julio Iglesias del parc i per queixar també del nul cas que, segons ella, presta la policia Local a les seves denúncies telefòniques.

A la vista de la queixa, el Síndic es va adreçar a l’Ajuntament per conèixer la seva versió i veure fins a quin punt la veïna podia portar raó. En un informe, l’Ajuntament exposa que “en determinades ocasions es realitzen festes i especialment concerts” a l’auditori Julio Iglesias, que “per definició” està concebut per a aquest ús. Es tracta d’esdeveniments sempre “degudament autoritzats” i que solen ser més freqüents a l’estiu. Això sí, des que va començar la crisi econòmica la programació cultural i d’esdeveniments a l’auditori és “molt menor” i ha caigut al voltant del “50%”. És més, aquest estiu diversos espectacles programats al Julio Iglesias ni tan sols van arribar a celebrar-se, la majoria per l’escassa venda d’entrades.

L’Ajuntament sosté en el seu informe que excepte comptades excepcions, com la Concentració de l’Associació de Penyes, els actes o concerts acaben com a molt tard a les 01.00 hores. I remarca que si passat l’horari autoritzat algun veí diu per queixar pel soroll la Policia Local “actua immediatament”, com ho fa també si la contaminació acústica procedeix d’un esdeveniment no autoritzat. Ara bé, si la queixa és dins de l’horari autoritzat, “l’únic que pot fer” la policia “és informar la persona que truca de l’hora de finalització del concert”. I encara que això no solucioni “el seu problema” almenys li permet “saber quan podrà descansar”, remata l’informe.

Després d’escoltar les dues parts, veïna i Ajuntament, el Síndic ha recomanat a l’administració local que adopti “les mesures necessàries per reduir al màxim” aquestes “possibles molèsties”. Una cosa que fa després de recordar les lleis nacionals i autonòmiques i l’ordenança municipal que fan referència a la contaminació acústica i en què es fixen els límits màxims de soroll permesos en horari diürn -de 08.00 a 22.00 hores- i nocturn -de 22.00 a 08.00 hores-: 55 i 45 decibels respectivament.

En la seva recomanació el Síndic recorda a més que l’Organització Mundial de la Salut adverteix “les pernicioses conseqüències” que provoca una “exposició prolongada” al soroll: pertorbació del son, hipertensió, neurosi, reducció dels comportaments solidaris o augment de les tendències agressives . És clar que això només passa quan l’excés de soroll és constant. I aquest no és el cas de l’auditori Julio Iglesias, encara que no han estat poques les actuacions, festes i espectacles que s’han succeït al parc en els mesos d’estiu.

Fonts municipals han confirmat que l’Ajuntament va a acceptar la recomanació del Síndic, tot i que han insistit que Benidorm “sempre ha estat exemple a l’hora de conjugar de forma satisfactòria l’oci i el descans” ‘. Encara que, això sí, l’equilibri entre les dues es va trencar fa un temps, segons va reconèixer aquest estiu l’alcalde, Agustín Navarro, i per aquest motiu mesos després se segueixi treballant per buscar solucions que permetin reduir els sorolls a l’exterior dels locals de les zones d’oci.

El Síndic recomana a l'Ajuntament que prengui mesures perquè els concerts i actes en l'Aigüera molestin menys
El Síndic recomana a l’Ajuntament que prengui mesures perquè els concerts i actes en l’Aigüera molestin menys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *