Els ingressos per IBI podrien caure 1,3 milions per la sentència que redueix el valor dels sòls sense desenvolupar

L’edil d’Hisenda de Benidorm, Natalia Guijarro, ja va anticipar fa uns dies que els ingressos per l’IBI podrien caure de forma important el 2015 per una sentència dictada fa uns mesos pel Tribunal Suprem. En aquesta sentència, dictada a finals de maig arran del cas d’una finca de Badajoz, el Suprem resolia que el valor cadastral dels “sòls urbanitzables sectoritzats sense ordenació detallada” no podia ser el mateix que el d’aquells que sí que estaven ordenats. És a dir, que no podien tenir el mateix valor els sòls que s’han desenvolupat o tenen avançats els tràmits per a això que aquells que no ho han fet.

En tractar-se d’una sentència del Suprem afecta tot Espanya. Per aquest motiu Benidorm hagi de acoblar els criteris d’aquesta sentència al proper rebut de l’IBI. I per això el primer és veure què sòls de la ciutat estan afectats, saber en quant baixa el seu valor cadastral i en base a això calcular com va a afectar els ingressos de l’IBI. Perquè segons ha explicat Guijarro, el valor d’aquests sòls sense ordenació i sense desenvolupar pot baixar molt, fins i tot a zero.

A falta de tenir les dades definitives, els tècnics ja han fet un càlcul de quant podrien baixar els ingressos: 1,6 milions d’euros. Aquest seria, això sí, el pitjor escenari possible ja que en aquest càlcul s’han inclòs els terrenys de Armanello, que suposen la meitat d’aquests 1,6 milions d’euros i que no està del tot clar si estan afectats per la sentència. Per aquest motiu si Armanello queda fora i el valor de tots aquests metres quadrats de sòl es manté com fins ara, la caiguda d’ingressos seria només de 800.000 euros.

En realitat a faltar, perquè encara que Benidorm perd amb la decisió del Suprem també és cert que aquest any el seu padró d’IBI creixerà, després que el Cadastre hagi detectat en una revisió més de 600 propietats que fins ara no pagaven rebut o pagaven menys del que els tocava. El donar d’alta aquestes propietats o el actualitzar el seu valor suposarà per a Benidorm uns 300.000 euros més de recaptació, que serviran per esmorteir alguna cosa el que es va a perdre per terra no desenvolupats com els del sector de Ponent, per exemple.

Així els ingressos podrien baixar en 1,3 milions en el pitjor dels casos i en 500.000 euros en el millor. Per precaució, el govern ha pres com a referència la xifra més alta a l’hora de treballar en el pressupost de 2015.

Guijarro ha assenyalat que tot i aquesta caiguda d’ingressos el govern manté el compromís de baixar el tipus impositiu de l’IBI en el mateix percentatge que el Govern Central pugi els valors cadastrals, perquè els veïns no hagin de pagar més en el seu rebut l’any que ve. Difícil sembla però poder baixar el tipus impositiu al mínim, a 0,60, perquè llavors la reducció d’ingressos seria massa dràstica i quadrar el pressupost municipal seria gairebé una odissea.

Els ingressos per IBI podrien caure 1,3 milions per la sentència que redueix el valor dels sòls sense desenvolupar
Els ingressos per IBI podrien caure 1,3 milions per la sentència que redueix el valor dels sòls sense desenvolupar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *