Els sindicats alerten que amb la licitació de la residència de Foietes proposada pel Consell es perdrà qualitat assistencial i tres feines

“La residència de Benidorm és una de les millors de la Comunitat Valenciana, sinó la millor, entre les públiques”. Així ho asseguren els sindicats, que alerten que aquesta consideració podria estar en risc per culpa de les condicions que ha posat sobre la taula la Conselleria de Benestar Social en licitar aquesta residència i centre de dia de Foietes per als propers quatre anys. I és que, segons els sindicats, a l’hora de treure a concurs els dos centres assistencials a la Conselleria només li ha importat una cosa: els diners. Estalviar-, per ser més exactes.

La licitació del contracte de gestió de la residència i del centre de salut de Foietes va sortir publicada al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) el passat 23 d’octubre i les empreses interessades tenen 15 dies per presentar les seves ofertes, el que no deixa de ser curiós ja que, segons l’anunci, s’ha estimat “l’1 de novembre” com a data d’inici del contracte.

Segons els sindicats, amb la licitació “a la baixa” que proposa Benestar Social es perdrà “qualitat assistencial”, de manera que el centenar de majors de la residència i la vintena que van al centre de dia seran els principals perjudicats. També es perdran “tres llocs de treball”, els que l’empresa que ara gestiona dos centres, Fundació Salut i Comunitat, va aportar com a millora quan va obtenir el contracte fa anys.

Es tracta d’una terapeuta ocupacional, una educadora social i una administrativa. I sense aquests professionals, els serveis, activitats, tallers i excursions que realitzen els residents queden compromeses. “Aquest contracte suposaria l’acomiadament de persones de les que a més no es pot prescindir”.

Els sindicats han explicat que a més de licitar “a la baixa”, en el plec “ja no hi ha millores que puntuïn”. “Al primar només l’econòmic” les empreses es limitaran al bàsic que marca el plec per a poder rebaixar al màxim el preu i presentar l’oferta més barata “sense plantejar millores”, el que redundarà negativament en el servei assistencial.

“Es va a fer un pas enrere de 10 anys”, han afirmat fonts sindicals, després de criticar que la Conselleria estigui retallant en atenció a uns majors “que porten tota la vida cotitzant”.

“Fa uns anys donava prioritat a les millores en la qualitat del servei, ara només els criteris econòmics”, han reiterat després de qualificar de “bogeria” el que es licitin els dos centres “a la baixa”. “En altres residències” que s’ha seguit aquest mateix criteri “les empreses” adjudicatàries “han denunciat després a la Generalitat perquè no podien gestionar els centres amb aquest pressupost de licitació” i mentre “han hagut substitucions que no es cobreixen” o “desperfectes que no s’arreglen “, han relatat fonts sindicals.

Gairebé 10 anys de gestió per part de la mateixa empresa

L’actual empresa es va fer càrrec de tots dos centres el 2005, segons la informació continguda en la seva pàgina web i gestiona més de 15 residències i centres de dia en diverses comunitats autònomes, a més de serveis d’ajuda domiciliària i habitatges amb serveis en diverses localitats del país . Només a la Comunitat Valenciana s’encarrega, en solitari o en UTE amb altres mercantils, de residències i centres de dia a Puçol, Port de Sagunt, Elda, Benejúzar o Elx.

L’última vegada que la Conselleria de Benestar Social va treure a concurs la residència i el centre de dia de Foietes va ser el 2009. Durant quatre anys, tots dos centres no van ser notícia. La cosa va canviar a l’octubre de 2013 quan l’Ajuntament de Benidorm va fer públic que la Generalitat devia a Fundació Salut i Comunitat ni més ni menys de 7 milions d’euros per tots els centres que gestiona a la Comunitat Valenciana. Un deute que, segons va alertar llavors l’Ajuntament, feia perillar l’atenció a la gent gran i les nòmines dels treballadors -entre 70 o 80 fixos i uns 20 empleats “eventuals” que s’encarreguen de fer “substitucions” i cobrir “vacances” – .

En aquests moments es desconeix si abans de treure a concurs els centres de Benidorm la Conselleria ha liquidat tota aquesta deute o només una part, ja que des de la mercantil no han volgut pronunciar-se.

Els sindicats alerten que amb la licitació de la residència de Foietes proposada pel Consell es perdrà qualitat assistencial i tres feines
Els sindicats alerten que amb la licitació de la residència de Foietes proposada pel Consell es perdrà qualitat assistencial i tres feines

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *