Enrique Ortiz podria quedar-se de nou el PAI amb el 50% del sòl

El ple de Benidorm ha decidit aquest dijous per unanimitat rescindir el contracte d’Enrique Ortiz com a agent urbanitzador el pla parcial Armanello, al qual es va sumar Bancaixa a través de la societat Urbanika, un cop de pilota que li va generar més de 35 milions d’euros de plusvàlua a Ortiz i després del que els nous subscriptors de Bankia després de la fusió de Bancaixa i Cajamadrid, van denunciar a la fiscalia. Però ara el contractista alacantí podria tornar a ser l’urbanitzador gràcies a la nova legislació urbanística.

a explicació és molt clara. Mentre tots els grups es van felicitar per resoldre el PAI Armanello, el principal pol futur de riquesa a la ciutat, i aparentment han tret a Ortiz d’aquest polígon, que se li va adjudicar fa 15 anys, el constructor ha seguit a la seva, és a dir , apilant sòl per a aconseguir que la seva societat sumi més de la meitat dels metres quadrats d’un PAI amb gairebé 300.000 metres de sostre.

Per què? En realitat és tan senzill i tan evident que costa pensar que ningú a Benidorm ho sàpiga. La nova llei urbanística valenciana, coneguda com LOTUP, estableix tres sistemes de gestió diferenciats i subsidiaris l’un de l’altre: la gestió pública directa, sense concurs algun, sigui per l’Administració local o mitjançant societats 100% públiques, la gestió pels propietaris, o la gestió pública indirecta, per un urbanitzador.

Però els propietaris, per poder ser designats com a urbanitzador preferent sense concurs previ, han de complir algun dels següents requisits: ser el propietari únic o els propietaris de la totalitat de l’àmbit afectat, ser l’agrupació d’interès urbanístic, sempre que, després de la reparcel·lació tingui la disponibilitat de la totalitat dels terrenys necessaris per dur a terme les obres, o ser una persona jurídica i comptar amb més de la meitat de la propietat del sòl, sempre que, després de la reparcel·lació, tingui la disponibilitat de la totalitat dels terrenys necessaris per realitzar les obres. Aquest últim és el supòsit que pretén aconseguir Ortiz, perquè si es tornés a licitar Armanello, tornar a aconseguir ser l’urbanitzador, independentment de com acabi el procés iniciat per tots els grups municipals per unanimitat en el ple d’aquest dijous.

Ortiz hauria tancada o estaria a punt de fer-ho, l’operació per la qual aconseguiria controlar més del 50% del sòl del PAI per aconseguir ser de nou l’adjudicatari si es dugués endavant per gestió indirecta, però aquesta vegada sense haver d’abonar els 17, 5 milions d’euros que va oferir com a millora perquè li fos adjudicat fa gairebé 15 anys, finalment la raó per la qual va ser anul·lada la licitació després de l’intent d’Ortiz de repercutir aquests diners entre tots els propietaris de sòl, que només tenen l’obligació legal d’aportar el 10%.

Així que la decisió plenària d’aquest dijous pot haver atrapat de nou a Benidorm en les urpes d’Ortiz. Si la ciutat decideix, com va assegurar l’edil d’Urbanisme, gestionar-una altra vegada a través de la iniciativa privada, avui en dia hi ha moltes probabilitats que l’hi hagin de tornar a adjudicar a aquest empresari, sense que legalment hi hagi una altra opció. I ja només queda en la pràctica una possibilitat que això no passi: la gestió directa d’un PAI sobre el qual Ajuntament, fet i fet, també té clar que vol modificar els paràmetres de l’alternativa tècnica que va presentar fa més d’una dècada qui ara ha estat rebutjat.

Els ingressos per IBI podrien caure 1,3 milions per la sentència que redueix el valor dels sòls sense desenvolupar

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/07/31/el-pleno-rescinde-el-contrato-de-armanello-aunque-enrique-ortiz-podria-quedarse-de-nuevo-el-pai-con-el-50-del-suelo/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *