Entrevista a Josep Bigorra i Espe Devesa, que opten a encapçalar la llista de Compromís a Benidorm

Compromís viu un nou procés de Primàries. En aquest cas per triar a final de mes els caps de llista i membres de la candidatura a Les Corts per cada provincia i també als candidats a l’Alcaldia d’un total de 46 municipis. Benidorm és un d’ells. Espe Devesa i Josep Bigorra opten a encapçalar la llista en cas de que no hi haja confluència en altres formacions i Compromís presente candidatura en solitari a les pròximes elecciones.

Pregunta: Què vos ha dut a fer el pas de presentar-vos a les primàries?

Josep Bigorra. Jo perquè sóc professor i he patit les retallades en primera persona. Quan arriba una crisi els primers que ho paguen són l’educació, la sanitat i els serveis socials i em va tocar. Aleshores em vaig plantejar: per què jo no he de fer res per canviar les coses? Evidentment l’educació és una competència autonòmica, però des d’un ajuntament també es poden fer coses. Compromís és el partit que més m’agradava i que més podia compartir el seu ideari i programa i vaig trobar que era una bona oportunitat.

Espe Devesa. Jo pentany a una família que sempre ha tingut negocis i empreses a Benidorm i la crisi ens ha converit a tots en vulnerables. El meu oncle Pepe ja va ser candidat de Compromís, que sempre ha sigut una referència a casa. D’altra banda, Compromís té uns valors amb els quals m’identifique, com el seu treball a les xarxes socials, que a atret a molta gent jove i idees noves. Em vaig incorporar a les asemblees i amb el treball en equip ha sigut tot molt ràpid. Ha sigut un trànsit de la broma, la risa i la ironia, encara que es tractara de qüestions seriosses, a l’acció. M’ho ha pres com una necessitat i un repte personal.

P: Què penseu que podeu aportar al projecte de Compromís i en este cas a Benidorm i quines diferències trobeu que hi ha entre tots dos?

Espe Devesa. Ell és més pacífic [rises]. Crec que Compromís podria aportar transparència, accesibilitat, apertura, hem de creure en el servei públic i el bilingüisme. El meu referent pel que fa a la gestió municipal és Muro d’Alcoi. Allí pots accedir a qualsevol document i m’agradaria fer a Benidorm dies de portes obertes i que la transparència siga efectiva i real. Les coses públiques han de ser públiques del tot. I, como no, aconseguir que Benidorm siga considerat municipi turístic.

Josep Bigorra. M’agrada escoltar a la gent, saber el que pensa i crec que una de les claus del futur és la participació ciutadana. A Benidorm hi ha un reglament de participació, però fa poc vam proposar modificar-lo per introduir la creació d’un escó ciutadà que aportaria agilitat i frescor. La transparència és també molt necessaria. Encara apareixen partides i factures que et sorprenen i no sabem d’on han vingut i com s’han fet. El nostre procés de democràcia i participació és un exemple d’allò que volem per al Consistori. Per una altra banda, necessitem un model turístic renovador que s’ha de diversificar amb apostes per el turisme cultural que, a més, ha de contar amb la comarca.

P: Heu tingut por a que Compomís entrara en una crisi de la que no poguera eixir-se’n precissament pel reglament de les primàries a les quals es presenteu…

Josep Bigorra. Jo vaig estar en el Consell General i la sensació és veritat que va ser d’incertessa més que d’açò s’acaba. Però també és cert que com que el problema havia sigut que no s’escoltaren determinades propostes, el fet de no aprovar eixe reglament va fer que estes propostes s’inclogueren i el reglament ha acabat sent molt més ric i plural que al principi.

Espe Devesa. És la demostració de que els problemes s’han de resoldre parlant. Compromís és una coalició i si hi ha que canviar alguna cosa la clau és seure i afrontar-ho directament. La democràcia ha de construir-se amb l’aportació de tots.

P: Esteu disposat a integrar-vos i a que qui no guanye siga el 2 de la futura llista si Compromís va en solitaria a les municipals?

Josep Bigorra. L’asssemblea general del 26 de novembre va decidir que el cap de llista fóra triat per primàries, però no hi un reglament per això. Si que tenim l’obligació de la paritat. Amb això, l’assemblea decidirà quina llista tindrem. Cap dels dos tenim una llista, però el programa serà el dels dos.

Espe Devesa. Anem pas a pas. Nosaltres no anem a avançar més camí del que fem dia a dia. Les cares i els representants són importants, però ho és més que la gent es llegeisca el programa, les idees. Encara que no vages en la llista, faena hi ha per a tots. Ací treballem en equip. Allò important és el projecte.

P: I en què pot afectar este procés vostre de primàries a les converses que heu mantingut amb Esquerra Unida?

Josep Bigorra. Les negociaciones existeixen i els partits amb els quals s’ha parlat estan al corrent del nostre procés.

Espe Devesa. En un procés de negociació també és important no avançar esdeveniments, totes les coses arribaran al seu temps.

P: Per experiències anteriors a Benidorm, costa molt abastar el 5% i treure un regidor. Penseu que hi ha espai polític per a tots?

Espe Devesa. És important que l’esquerra estiga unida davant els atacs i les polítiques contra allò que és públic i allò que ens juguem, però ideològicament l’esquerra és plural i hem de deixar a banda els egos i plantejar-nos la societat que volem, tot i que no tothom siga capaç i estiga a l’altura. I jo clave en el mateix cabàs al PP i al PSPV, són dos partits que fan polítiques des del centre dreta a l’extrema dreta. Tenim una cultura pròpia i hem de defensar-la. La proximitat és un dels nostres senyals d’identitat.

Josep Bigorra. Sovint se’ns ha criticat que som excessivament nacionalistes, però no som únicament això. Estem defensant un altre tipus de turisme, una economia més sostenible i defensem un impuls del comerç local des dels valors de l’esquerra. I estes primàries són obertes a la ciutadania, i no només per a votar. Qualsevol pot presentar-se com a candidat.

P: Però Benidorm és una ciutat majoritàriament de parla castellana i molta gent encara identifica el nacionalisme com una cosa negativa. I més ara…

Espe Devesa. Es que el nacionalisme no té perquè ser mal entés ni una cosa roín. El nostre Estatut diu que valencià i castellà són igualment oficials. A més, això d’identificar el nacionalisme amb l’independentisme només s’ho creuen quatre. El problema el creen on no hi ha els que pensen així, que són uns ‘austaiaies’. És un recurs per atacar a Compromís perquè és un partit intatxable.

Josep Bigorra. A nivell local tenim molt clar que la cultura valenciana i el valencià s’han de defensar. Però també que estem en un poble que és bilingüe. Totes les nostres comunicacions ho són. Dins de Compromís hi ha gent d’origen castellà que defensa el valencià com un valor afegit, però és clar que encara hem de fer molta pedagogia perquè no ens vegen com uns defensors acèrrims únicament del valencià perquè el castellà es quede en un raconet. Estem per explicar que no és que sigam bilíngües, és que som plurilíngües.

P: Vos fa por si arribeu a entrar a l’Ajuntament convertir-vos en un partit bisagra?

Josep Bigorra. Nosaltres tenim clara l’experiència del govern actual PSPV-Liberals i les anterior majories absolutes del PP. I molt ha de canviar la cosa per a plantejar-nos pactes no sé si contra natura o contra programes. Ens costaria molt ara mateix. Haurien de canviar moltes coses.

Espe Devesa. Allò clar és que estos governs i estos partits tan poc democràtics han demostrat que no saben asimilar bé les majories absolutes. Necessitem que algú els controle. Dur el carrer a les instituciones per a fiscalitzar-los i controlar-los obrint les finestres.

P: Què és indispensable canviar o fer a Benidorm?

Josep Bigorra. El model turístic ha de diversificar-se i comarcalitzar-se. S’ha de controlar molt bé on va cada cèntim perquè hi ha despeses que podrien ajustar-se molt més, per exemple la telefonia i el consum elèctric imposant un model econòmic molt més sostenible.

Espe Devesa. Es tracta de buscar alternatives. Quan la gent està tant de temps en la política, s’acomoda. Ningú vol eixir-se’n del guió per por de no anar a les properes llistes o per si el veten.

P: Quines són les vostres expectatives electorals?

Josep Bigorra. Crec que han de passar per entrar en l’Ajuntament i una vegada allí la gent possiblement conega més allò que significa Compromís; treballar en equip, estar oberts a la ciutadania i el que suposa participar i treballar per a tots. En les Europees, amb una participació molta baixa i la tendència general a votar als grans partits estatals, vam superar tots els nostres registres.

Espe Devesa. La democràcia també són les minories. Alianza Popular era un partit minoritari. Tenim molt poca cultura democràtica en este país i les minories són molt importants. L’objectiu és fer una política del segle XXI per a persones d’eixe temps.

P: Com li presentarieu el projecte de Compromís a una persona que no sap qui és Mònica Oltra o Mireia Mollà, per posar el cas?

Espe Devesa. Jo li diria que ens dóne el seu vot de confiança, que si està descontent perquè ha confiat en altres partits i està decebut, que canvie, que pense en la importància d’estes eleccions i que paga la pena intentar-ho. I que confie en les persones. Es difícil entrar en el cap de persones que porten tota la vida votant a altres partits, però amb l’abstenció li regales el vot a eixos partits majoritaris.

Josep Bigorra. Jo li diria que Compromís és un partit d’esquerres, ecologista, que pensa en la cultura del poble i que intenta que tothom participe de les seus polítiques de la manera més directa possible.

Entrevista de La Marina Plaza: http://lamarinaplaza.com/2015/01/09/entrevista-a-josep-bigorra-i-espe-devesa-que-opten-a-encapcalar-la-llista-de-compromis-a-benidorm/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *