On està l’Oficina Tècnica per a la revisió del Pla General?

Ja fa més de tres anys -el 30 d’agost de 2011- que el ple municipal va aprovar crear una Oficina Tècnica per iniciar la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) després d’una moció presentada per la portaveu del CDL, Gema Amor, que va ser votada a favor pel PP, encara que no pels socialistes, amb la pretensió de solucionar “els problemes que presenta la gestió urbanística de la ciutat”, segons va dir llavors la llavors regidor a l’oposició i avui regidora del govern bipartit local.

Amor llavors va arribar a dir que el llavors govern monocolor socialista en minoria estava governant des de “l’ocurrència, el ridícul, la incompetència i la irresponsabilitat” perquè no volia que els veïns i els empresaris opinessin sobre l’estat de la ciutat i com millorar-lo.

Menys d’un any després l’alcalde, Agustín Navarro, i Amor van signar un pacte de govern pel qual l’CDL va assumir les regidories més importants, incloent Urbanisme, ara en mans de Juan Vicente Ivorra. Però d’aquella decisió plenària res s’ha sabut, l’Oficina Tècnica no s’ha creat i, almenys públicament, res es coneix de la revisió del Pla General.

I no serà perquè no s’han pres decisions importants que afecten el planejament de la ciutat, que se segueix apedaçant a través de modificacions puntuals en qüestions de molt calat. És el cas de la que es va aprovar per legalitzar els estudis de detall després que el TSJ anul·lés un d’ells a l’illa de l’edifici Coblanca 41 i aboqués al seu promotor a la demolició d’uns locals comercials a l’edifici de 112 apartaments, que el govern local va evitar menys d’un mes després d’entrar a governar Amor legalitzant tots els estudis de detall sense saber a quantes pomes del nucli urbà podria afectar la modificació puntual del Pla General que es va tramitar.

Aquest mes també s’ha aprovat una altra modificació puntual del PGOU, que en realitat és una modificació de la modificació número 1 que va regular el conegut com a premi hoteler. Pactada amb els empresaris del sector i amb l’ànim de promoure la reconversió de la planta hotelera de la ciutat, els establiments de tres estrelles també podran augmentar la mida de les habitacions i l’edificabilitat de la parcel·la on s’ubiquen a canvi de compensacions en metàl·lic o en dotacions urbanes.

I fa tot just una setmana el ple, amb els vots a favor del govern i de l’edil no adscrit, Joan Àngel Ferrer, va aprovar interpretar l’article 112 del PGOU per possibilitar la implantació de superfícies comercials i iniciar els tràmits per modificar el PGOU en aquest apartat . L’objectiu és la construcció d’un macro centre comercial al polígon industrial, on la multinacional Unibail Rodamco li va comprar una parcel·la a Enrique Ortiz per a la seva construcció, encara que aquella operació va acabar finalment als jutjats d’Alacant i Madrid amb denúncies creuades per ambdues parts.

Hi ha innombrables problemes urbanístics encallats a la ciutat, però la política de pegats d’un PGOU que es va aprovar el 1990 ha provocat greus problemes, fins i tot a nivell estètic, com és el cas de les reculades il·legals que ocupen milers de metres quadrats, alguns d’ells fins i tot de sòl públic, i que només poden ser resolts amb l’aprovació d’un nou PGOU. Armanello segueix sense desenvolupar-se, encara no s’ha resolt definitivament el problema de la suspensió de la Declaració d’Impacte Ambiental a Serra Gelada o Lliriets, la zona de Discoteques que enllaça Benidorm amb Altea danya fins i tot la vista i el Moralet haurà de ser expropiats per a decidir què fer en el seu sòl.

Fins i tot ha hagut de contractar un arquitecte extern a l’Ajuntament, Fernando Modrego, una decisió que va generar molta polèmica, perquè redactés la proposta municipal de tres plans urbanístics: l’APR-7 i el PAU 2 a Serra Gelada i el PP 5/1 golf Lliriets i concloure la Declaració d’Impacte Ambiental aprovada finalment pel Consell el 2012. Segons la Conselleria tot el sòl urbanitzable de l’APR-7 542.000 metres quadrats- havien catalogar com protegits, perquè de fet ja estan inclosos al parc natural de Serra Gelada. Modrego finalment ha proposat que superfície protegida sigui de 1,8 milions de metres quadrats, deixar al PAU-2 es queda sense tot el seu sòl urbà 453.000 metres quadrats- i que només es construeixi en els 664.564 metres de Lliriets, que perd més de la meitat dels seus metres urbanitzables.

En realitat, gairebé 25 anys després d’aprovar-se el PGOU de Benidorm, ni tan sols està totalment aprovat. Mentrestant, ha conviscut i ha estat interpretat amb tres lleis diferents, la Llei Reguladora de l’Activitat Urbanística (LRAU), amb la qual es van adjudicar els plans parcials per desenvolupar-los per gestió indirecta; la Llei Urbanística Valenciana (LUV) i la nova Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), que va entrar en vigor el passat mes d’agost per refondre la estreta tramitació i la dispersió legislativa que havia creat el PP.

El mateix PP de Benidorm s’ha esgargamellat demanant que el govern local es posi mans a l’obra per redactar el definitiu PGOU de Benidorm, el que tancarà urbanísticament la ciutat, ja que el terme municipal no donarà per a més. El que es decideixi ara decidirà el futur Benidorm. La mateixa regidora popular Lourdes Caselles va assegurar que la revisió d’un PGOU “no es fa en els despatxos dels polítics, sinó amb la participació i l’exposició pública tal i com exigeix ​​la Llei, en la qual pot i ha de participar tot el municipi, des de col·lectius a persones individuals manifestat les seves inquietuds o presentant al·legacions “.

On està l'Oficina Tècnica per a la revisió del Pla General?
On està l’Oficina Tècnica per a la revisió del Pla General?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *