Exceltur assegura que l’oferta d’allotjament residencial és inversament proporcional a la generació de riquesa

La veritat és que Exceltur, segons diu la pròpia associació, ja va detectar el problema en 2003, amb l’eclosió, que no l’explosió, de la bombolla immobiliària, encara que l’assumpte no s’ha posat de moda fins fa ben poc. Es tracta de posar vedat a l’arrendament il·legal dels apartaments turístics no declarats, o reglats, com es prefereixi, que suposadament estan competint en unes condicions imbatibles amb els legals, sobretot a través de la xarxa i en, entre d’altres llocs, les anomenades plataformes d’economia col·laborativa.

Exceltur és un lobby empresarial – “un think tank”, en paraules del president d’Hosbec, Toni Major- poc sospitós de ser neutral i de defensar interessos generals, encara que compta amb les felicitacions de tots, fins i tot del nou Consell de la Generalitat. Òbviament, no pot posar-li portes al camp, entre altres coses perquè té l’aguait al Tribunal de la Competència, però les seves conclusions de part sobre l’impacte dels allotjaments turístics a Espanya que impulsen plataformes de comercialització P2P han estat aplaudides gairebé sense excepció en el INVAT · tur de la capital turística valenciana, on es va presentar un informe més, en aquest cas realitzat per Buildiong a bertter working world amb la col·laboració del despatx d’advocats Tourism Law amb un pompós subtítol: Conseqüències socioeconòmiques i suggeriments per a un nou marc regulador.

La qüestió és que, segons el president d’Hosbec estem abans un “problema global” que hauria “urgir a les administracions”, entre altres coses perquè ha generat, com va recordar l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez, una alteració dels procediments de comercialització turística. O, el que és el mateix, ha trastocat els plans de les grans empreses del sector, si bé no tot el que fan aquestes plataformes es pugui prohibir, el que aboca a haver de delimitar els seus procediments i poc més.

El vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda, va atribuir l’increment desenfrendado del turisme residencial poc menys que a la crisi, en tant que és producte de la bombolla econòmica associada a la del totxo i això, segons aquest estudi, és inversament proporcional a la capacitat de generació de riquesa de l’allotjament turístic que es va generar durant aquest període, el que es coneix com “hotelización dels habitatges”.

Segons Exceltur, a la Comunitat Valenciana hauria 2,5 milions de places residencials i només 320.000 en establiments reglats, una diferència que per al cas de Benidorm seria només de 28.377 places enfront de les 40.000 hoteleres. I la veritat és que l’estudi no pot menysprear ja que està basat en més de 120.000 enquestes oficials realitzades durant els dos últims anys per la Secretaria d’Estat de Turisme i en 2.000 enquestes personals, així com en l’anàlisi de 50.000 ofertes d’allotjament de lloguer a diferents pàgines web. Amb tot, a diversos professionals del sector se’ls va escoltar dir que “ens han vingut a explicar el que ja sabíem”.

Atès que ja sembla haver-se posat mans a l’obra fins al Tribunal de la Competència, que no veu possibilitats legals ni tan sols que pugui limitar-se el nombre de dies que pot llogar el seu immoble un particular, com ha intentat alguna comunitat autònoma, la qüestió de fons és que els beneficiaris d’aquest tipus d’arrendaments pagui els seus impostos, ara per ara el principal problema d’afecció general, a causa del lliure albir dels porters d’edificis, els administradors de finques i els contractes privats que no obliguen a declarar els ingressos procedents de els mateixos.

La veritat és que els turistes estrangers han crescut a Espanya un 20% de gener a maig, entre altres coses per l’accelerat increment del volum i la concentració d’aquest tipus d’allotjament turístic, sobretot al centre de les ciutats, una realitat que incrementa la rendibilitat d’aquests habitatges, fa pujar el seu preu i, com a conseqüència, emigrar als seus propietaris cap a altres llocs perquè veuen un negoci en l’explotació dels seus habitatges.

Les conseqüències immediates d’aquests lloguers, però, sí que són evidents: es deteriora la qualitat de vida dels veïns tradicionals de la zona perquè creix el soroll i la brutícia al barri on s’ubiquen els apartaments per la manca de control, el que repercuteix en la convivència veïnal.

L’estudi d’Exceltur incideix que les estades d’aquests turistes són curtes, que no generen nous segments i que l’únic que aporten és un millor preu de l’allotjament, el que no es tradueix en una major despesa en la destinació, segons conclouen.

A més, el gran moll d’allotjaments a aquestes plataformes és que en la seva major part pertany a l’àmbit de l’economia submergida i, si no, tenen tractaments fiscals no contributius perquè el pagament entre particulars no està subjecte a l’IVA i les rendes obtingudes no solen declarar- . En total, el lobbyempresarial xifra el frau fiscal que estan generant en uns 800 milions d’euros anuals a tot Espanya, al que caldria afegir que el desigual tracte normatiu amb l’oferta reglada els genera un avantatge de costos de 17,2 euros, la qual que és qualificat com a competència deslleial per Exceltur.

Per tot això, aquesta aliança per l’excel·lència turística, com s’autodefineix Exceltur, recomana a l’Administració un nou marc legal per ordenar el fenomen imparable que consideri aquesta oferta com a allotjament turístic a nivell impositiu i de compliment de la normativa, exigir el compliment del control policial dels allotjats per garantir la seguretat del turista i un estàndard mínim de qualitat dels habitatges oferts.

A més, als ajuntaments els requereixen l’exigència per a aquests allotjaments d’una llicència d’activitat econòmica i una zonificació per barris on es pugui prestar el servei per adequar al seu model urbà.

Per descomptat, tot això ha estat avalat pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha considerat aquesta oferta com un “fenomen preocupant” en tant que condiciona el model turístic. Així mateix, ha advocat per “protegir l’empresari legal” de la competència deslleial i l’intrusisme, i per combatre el frau fiscal i l’economia submergida.

Exceltur assegura que l'oferta d'allotjament residencial és inversament proporcional a la generació de riquesa
Exceltur assegura que l’oferta d’allotjament residencial és inversament proporcional a la generació de riquesa

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/08/05/exceltur-asegura-que-la-oferta-de-alojamiento-residencial-es-inversamente-proporcional-a-la-generacion-de-riqueza/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *