Hosbec reconeix el desencís del mercat rus i reclama invertir ja en països de l’Est més estables

Tot el sector turístic estava pendent del mercat rus. A nivell autonòmic, i per descomptat a Benidorm, s’esperava que creixés de forma exponencial el 2014, després de diversos anys fent-ho pausadament. Però el sector s’ha donat de cara amb la realitat, perquè la crisi d’Ucraïna -entre altres coses- ha fet que les expectatives no s’hagin complert. I tampoc ho faran “els creixements intuïtius” que tenia la patronal Hosbec de cara a 2015, segons ha reconegut aquest dijous el seu president, Toni Major.

Durant la tradicional trobada nadalenca de Hosbec, Major ha avançat que la forta baixada del preu del petroli va a malbaratar aquestes perspectives, ja que el cru és un dels pilars de l’economia russa. I amb menys diners a la butxaca els russos viatjaran menys. A nivell global ja s’estan fent càlculs de quin pot ser la caiguda d’aquest mercat. De fet, en la passada World Travel Market de Londres es va parlar de descensos de fins a “el 40%”, segons ha apuntat Major.

És clar que en el cas de Benidorm, aquesta baixada implicarà no créixer i com a molt perdre una quota de negoci poc important, ja que fins ara els russos no han arribat a representar més del 1% de les pernoctacions hoteleres de la ciutat, excepte en moments molt puntuals. Per contra, aquesta caiguda suposarà un revés molt dur per a destinacions com la costa catalana.

Major, tot i convençut que el mercat rus “serà rendible més endavant”, ha reclamat començar a invertir ja en altres països de l’Est més estables com Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Moldàvia o Kazakhstan. Això sí, “sense deixar d’insistir” en els mercats tradicionals de Benidorm: Espanya, Regne Unit, Portugal, Bèlgica i Holanda.

Però encara que la caiguda del preu del petroli perjudica l’arribada de russos, pot beneficiar el moviment d’altres mercats, ja que els desplaçaments seran més barats i els consumidors tindran més capacitat de despesa. Segons ha explicat Major, aquesta conjuntura sumada a la revaloració del dòlar -que encarirà destinacions que treballen amb aquesta moneda com El Carib, Egipte, Turquia o el Mediterrani no europeu- i l’enfortiment de la lliura enfront de l’euro poden millorar l’arribada de turistes a Benidorm.

Amb aquests factors sobre la taula, el president d’Hosbec ha indicat que 2015 pot ser molt bo turísticament. I, el que és més important, pot ser l’any en què es millorin “els índexs econòmics del sector” i en què s’agafi “el camí cap a la rendibilitat”.

Hosbec reconeix el desencís del mercat rus i reclama invertir ja en països de l'Est més estables
Hosbec reconeix el desencís del mercat rus i reclama invertir ja en països de l’Est més estables

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *