Judici al saqueig de Terra Mítica durant la seva construcció

Avui s’ha iniciat el judici al supòsit saqueig a què una colla de càrrecs nomenats a dit pel govern d’Eduardo Zaplana va sotmetre al parc temàtic Terra Mítica. El procediment llarg, enorme, neix viciat. I és així perquè el cas part d’una denúncia de l’Agència Tributària el 2005 que un jutge va arxivar dues vegades i només a instàncies de l’Audiència de València ha acabat amb Luis Esteban (expresident), Miguel Navarro (exdirector general), Just Valverde (exdirector de contractació) i Antonio Rincón (exdirector tècnic) a la banqueta. La Fiscalia demana set anys per Esteban per estafa i delicte fiscal i 10 anys per als altres tres, però fins i tot ha prescrit un dels exercicis en què campaven al seu aire per les obres supòsits empresaris que en realitat eren carronyers en connivència amb suposats professionals que no van haver ni haver presidit una comunitat de propietaris.

Es tracta del primer cas de corrupció de l’ègida del PP valencià. Segons el Ministeri Públic, aquests mal anomenats empresaris van ordir una trama de facturació en connivència amb els responsables del parc per defraudar a Hisenda per l’impost de societats i l’IVA una quantitat de 4,4 milions d’euros. Són 35 persones i 26 empreses les que s’asseuran a la banqueta durant més de 70 sessions en un procés que s’allargarà fins al setembre i pel que a més desfilaran més de 120 testimonis. Les fiances sol·licitades pel jutge superen els 11 milions d’euros.

Els anys investigats van ser 200 i 2001, encara que gràcies a això s’ha pogut actuar contra alguna empresa fins a l’any 2004. Al centre de la trama, Vicente Conesa i la seva empresa C3 Enginyeria de la Construcció i del Medi Ambient, un tipus que es va fer amb les obres de jardineria de Terra Mítica i que, segons la Fiscalia, va oferir generar una falsa activitat per executar el frau. El tal Conesa va debutar a Benidorm amb l’adjudicació suposadament irregular dels mapes sonor i verd de Benidorm a l’empresa Delta Enginyers quan Zaplana va arribar a l’alcaldia amb una moció de censura avalada per la trànsfuga Maruja Sánchez.

Però durant la construcció de Terra Mítica corrien i als temps de la majoria absoluta de Zaplana, una època en què ningú gosava plantar-li cara. Temps de liberals que gestionaven des del públic parcs temàtics, circuits de motos o estudis de cinema i privatitzaven les ressonàncies magnètiques o l’atenció sanitària. Temps no ja remenats, sinó que exemplificaven com el món pot tornar del revés. D’aquells pols han vingut molts dels fangs actuals. Colles senceres de pocavergonyes que unien al seu currículum una absoluta incapacitat per gestionar diners públics. Inútils elevats a l’altar del poder sense més mèrit que la filia familiar o el líder.

D’aquells tripijocs han passat 15 anys. I una dècada des que va denunciar l’Agència Tributària. És un estrepitós fracàs social que hagi passat tant de temps. Aquest és el clar exemple que evidencia els pitjors temors dels ciutadans. Primer, quan el jutge va arxivar la causa, pensem que el poder polític actuava en connivència amb el judicial. Després, la dilació ens ha portat a concloure que la justícia és tan lenta que no podem considerar que funcioni i, el que és pitjor, que sigui justa. I caldrà esperar la sentència almenys sis mesos.

La veritat és que avui, aquest cas no s’hauria substanciat amb tal lentitud. I probablement no s’hauria dirigit només contra els que suposadament dirigien al parc. Tot i que ha sortit indemne del cas, en els anys que es va produir el saqueig, la directora de la Societat Parc Temàtic d’Alacant era Gema Amor, qui sempre ha defensat que es tractava de corrupteles entre empreses privades i que la societat va actuar amb transparència i complir amb les seves obligacions tributàries mentre ella va estar al capdavant.

Posem que siguin condemnats els quatre directius del parc que algú va posar en el seu lloc. Qui assumirà les responsabilitats polítiques 15 anys després? O és que haver posat al capdavant d’unes obres que costaven centenars de milions d’euros a malgastadors i amics del públic que els resultava aliè no les genera? El temps, evidentment, les ha diluït i ja ningú les reclamarà.

El pitjor segueix sent la imatge negativa que projecta sobre el parc, ara en mans privades, i la ciutat aquest cas. Benidorm i Terra Mítica per a una part molt rellevant de la població, i de la professió periodística, segueix estant vinculat a Zaplana ia la corrupció com una empremta indeleble que costarà molt temps eliminar.

Judici al saqueig de Terra Mítica durant la seva construcció
Judici al saqueig de Terra Mítica durant la seva construcció

Fuente:  http://lamarinaplaza.com/2015/03/23/juicio-al-saqueo-de-terra-mitica-durante-su-construccion/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *