La fibra òptica arribarà en pocs mesos als primers 15.000 llars després d’una dècada d’intents fallits

La ciutat que sempre s’ha venut com a pionera en moltes coses no ho era, ni de lluny, en tecnologia i energia. Benidorm ha estat de les últimes localitats importants de la província d’Alacant en sumar-se al gas natural i semblava que així també seria en fibra òptica. De fet, al calendari d’implantació de la fibra òptica d’una de les principals empreses del sector, Telefónica, Benidorm no apareixia fins a l’exercici 2017-2018 mentre que localitats com Alcoi, Alacant -ambdues ja tenen en algunes zones-, Elx, Sant Joan, Mutxamel, el Campello, Sant Vicent del Raspeig o Villena ho estaven ja en 2014 o 2015. I això que potencialment Benidorm ofereix moltes més possibilitats de negoci que la majoria d’aquestes poblacions.

Però afortunadament no caldrà esperar tant, perquè l’Ajuntament ja ha autoritzat a Telefónica ia Vodafone a implantar aquesta tecnologia. I ho ha fet després d’una dècada de “frustracions” i “intents fallits” per portar a la capital turística de la Comunitat Valenciana els serveis d’alta velocitat d’Internet, segons han indicat aquest dilluns els regidors de Noves Tecnologies i Urbanisme, Rubén Martínez i Vicente Juan Ivorra. De fet fa ja una dècada que el llavors regidor d’Urbanisme popular, Manuel Agüera, va visitar el clavegueram d’una ciutat centre europea per veure com era allò de la fibra òptica que es volia portar a Benidorm i que no va arribar llavors ni després.

Ara, segons Martínez i Ivorra, sí que s’ha aconseguit perquè era una qüestió “prioritària” en l’agenda del govern local, com també solucionar els problemes de la xarxa mòbil durant l’estiu. Per a això, durant dos anys i mig s’han mantingut contactes amb els diferents operadors, per fer-los saber que Benidorm “estava àvida” de tenir fibra òptica, fins que les empreses s’han llançat.

Segons han explicat Martínez i Ivorra, en uns dos o tres mesos la fibra estarà ja disponible en 15.700 llars a través dels primers dos ramals autoritzats a Telefónica i que aniran a resoldre els problemes històrics d’Internet del Racó de l’Oix i l’avinguda Adolfo Suárez , en Via Parc. Dues zones en què, segons ha reconegut el primer, l’absència d’un servei d’alta velocitat “havia impedit el desenvolupament empresarial”.

En total el projecte de Telefónica preveu cinc ramals i arribar el proper any a un total de 50.000 habitatges i al mateix nombre de comerços i empreses. Per a això, la companyia invertirà la gens menyspreable xifra de 10 milions d’euros. Menys elevada serà la de Vodafone, però en ambdós casos d’implantar “la millor tecnologia del moment”. Així, la de la primera oferirà una velocitat de 200 megues, encara que serà capaç de suportar el “giga asimètric” que l’empresa oferirà l’any que ve; mentre que la xarxa de Vodafone suportarà la velocitat d’ONO.

Aquells particulars o empresaris que contractin els serveis de fibra òptica que ofereixen aquestes companyies aconseguiran unes velocitats de connexió i descàrrega molt superiors a les que tenen ara amb la tecnologia ADSL. “Benidorm passarà d’anar en monopatí a anar en coet”, ha estat el símil emprat pel regidor de Noves Tecnologies, que ja ha avançat que la implantació de la fibra òptica tindrà poca incidència a la ciutat ja que només es preveu obrir rases “molt puntuals “i només caldrà canviar el cablejat actual.

A més, des de l’Ajuntament s’ha instat a Telefónica i Vodafone a col·laborar per fer el canvi de cablejat -ambdues compartiran tubos- i també a parlar amb Gas Natural perquè en la mesura del possible s’aprofitin les rases que la companyia està obrint per ficar les canonades del gas.

A part de Telefónica i Vodafone també Orange està interessat en fer-se amb part del pastís de la fibra òptica a Benidorm i ja ha presentat un projecte d’implantació, un tràmit previ a la instal·lació.

En blau apareixen marcades les zones a les que primer arribarà la fibra òptica
En blau apareixen marcades les zones a les que primer arribarà la fibra òptica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *