La Marina Baixa ja està en alerta per sequera

Tot i que la pluja ha fet acte de presència diverses vegades al novembre i desembre, la situació hidrològica de la Marina Baixa no millora. Tant és així que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha decretat l’estat d”alerta’ per sequera a la comarca, després de sis mesos en estat de pre-alerta ‘. L’organisme ha pres aquesta decisió després d’avaluar el nivell en què estan les reserves dels pantans de Guadalest i Amadorio i tenint en compte la demanda d’aigua que hi ha a la comarca.

Segons un informe de la CHX del passat 30 de novembre. la Marina Baixa ha entrat a ‘alerta’ perquè durant dos mesos consecutius “l’índex del sistema d’explotació” s’ha situat per sota del 0,30. De fet, al novembre es va baixar fins al 0,21 quan a principis d’any gaudia d’un còmode 0,52, un escenari d’absoluta normalitat. Però des d’aleshores, i sense precipitacions, les reserves d’aigua no han fet més que baixar i baixar.

Ho han fet pràcticament al mateix ritme que baixava l’aigua embassada als pantans, que des de fa mesos estan en els seus nivells més baixos des de l’any 2002. L’últim informe de la CHJ, de principis d’aquesta setmana, assenyala que l’embassament de Guadalest està al 31,4% de la seva capacitat i que en els set dies anteriors les seves reserves van créixer un 0,08% pels episodis de pluja. Una pluja que no ha fet efecte en el Amadorio, que segueix assecant-se i que en aquests moments només té embassada 1 8,88% de l’aigua que pot acumular.

Haver entrat en estat de alerta ‘suposa que la Marina Baixa està en “risc alt” de patir restriccions, tot i que encara no s’han plantejat i no tenen per què arribar.

Això sí, fa un mes el Consorci d’Aigües de la Marina Baixa ja va informar que si la pluja no feia acte de presència les reserves d’aigua arribarien fins al març, potser alguna cosa més. A partir d’aquest moment seria necessari recórrer a aportacions externes; és a dir, a comprar aigua, ja sigui d’altres sistemes o d’alguna dessaladora. El Consorci té previst reunir-se la setmana que ve per avaluar l’informe de la CHX i abordar les possibles conseqüències d’haver entrat en estat de alerta ‘per sequera. Mentre se segueixen executant les obres d’emergència amb què es preveu estalviar l’any 2 hectòmetres cúbics d’aigua que fins ara anaven a parar al mar.

Però la situació de la Marina Baixa no és ni de lluny tan preocupant ni alarmant com la que es viu a la Marina Alta, que porta a l’estat més crític, el de ‘emergència’, des de maig. Allà els problemes greus de subministrament començar a l’estiu. La Vall de la Gallinera estar un mes sense aigua potable, mentre que a l’octubre la Diputació d’Alacant va constatar que els pous estaven esgotats i va haver de instal·lar una planta potabilitzadora a la Vall de Pop. A més, la planta dessaladora de Xàbia porta diversos mesos a ple rendiment i ha millorat els seus beneficis per la venda d’aigua a altres localitats i l’Ajuntament de Benissa ja ha reservat 200.000 euros del pressupost de 2015 per comprar aigua per si arriben les restriccions.

La Marina Baixa ja està en alerta per sequera
La Marina Baixa ja està en alerta per sequera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *