La Marina Baixa tanca l’any hidrològic amb la meitat d’aigua als pantans que fa un any

L’any hidrològic ha acabat i aquest mateix dijous, 1 d’octubre, comença un de nou. I tant és mirar les dades d’un o altre per donar-se compte de la situació de sequera en què es troben els pantans de la comarca que es troben a la meitat de capacitat que fa just un any. Les pluges de les últimes setmanes a penes s’han notat als embassaments i l’aigua transvasada ha alleujat el cabal però no per millorar la situació.

A 28 de setembre, l’últim informe que ofereix la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) sobre els embassaments, el de l’Amadorio se situa al 5,19% de la seva capacitat; o el que és el mateix, només compta amb 0,82 hectòmetres cúbics dels 15,8 que pot arribar a tenir. En un any, és a dir, des del 29 de setembre de 2014, el pantà de la Vila ha perdut més de la meitat d’aigua ja que en aquesta data es trobava al 13,55% de capacitat amb 2,15 hectòmetres cúbics.

La situació de l’embassament de Guadalest és una mica millor però segueix sent alarmant. Al tancament d’aquest any hidrològic, el pantà es troba al 19% del total amb només 2,47 hectòmetres cúbics dels 13 que pot arribar a embassar. Fa un any, l’aigua arribava fins als 4,27 hectòmetres cúbics, el 32,86% del total.

Les pluges del passat mes a penes es van notar en els pantans tot i que en tot l’any van ser més abundants que en el període de 2013/2014 que mesura la CHX. Així, l’any hidrològic que acaba han caigut 311 litres per metre quadrat a la comarca davant dels 216,3 del passat. En el de l’Amadorio s’han registrat fins al setembre d’aquest any 256 litres per metre quadrat mentre que en el de Guadalest han arribat als 402 mm.

Amb tot, i davant la situació de sequera, el Consorci d’Aigües de la Marina Baixa es va veure obligat a demanar un transvasament d’aigua de 5 hectòmetres cúbics per garantir l’abastament davant la situació de sequera que viu la comarca. Aquest subministrament va començar a arribar a la comarca el passat juny. Estava previst que l’aigua arribés de forma gradual, començant amb 350 litres per segon a través de la canonada Fenollar-Amadorio, que va patir un trencament en ple procés.

Des del principi, l’aigua arribava al dipòsit de l’Estació Potabilitzadora d’Aigua Potable (ETAP) de Benidorm, directament al consum de la capital turística valenciana, encara que es va començar a enviar també una part d’aquest cabal al pantà de l’Amadorio, que va veure incrementada lleugerament la seva reserva d’aigua encara que no és suficient. Així, caldria que les pluges apareguessin aquest mes d’octubre, quan solen fer-ho a la comarca, però perquè omplin els pantans i no només provoquin inundacions i problemes en els municipis de la comarca.

La Marina Baixa tanca l'any hidrològic amb la meitat d'aigua als pantans que fa un any
La Marina Baixa tanca l’any hidrològic amb la meitat d’aigua als pantans que fa un any

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/10/01/la-marina-baixa-cierra-el-ano-hidrologico-con-la-mitad-de-agua-en-los-pantanos-que-hace-un-ano/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *