La Marina suma gairebé 1.500 aturats a l’octubre i retrocedeix als nivells de maig

La Marina ha retrocedit pràcticament als nivells d’ocupació que registrava al maig. Passat l’efluvi de la temporada alta turística, l’atur ha tornat a pujar. En concret, a l’octubre a 813 persones a la Baixa ia 664 a la Lliga, la qual cosa suposa pràcticament un 5% d’increment respecte a setembre, una barbaritat quan des del Consell i el Govern insisteixen que la situació està revertint i l’economia millorant. Pel que fa a dues comarques que sumen prop del 60% del PIB turístic de la Comunitat Valenciana, s’han perdut cinc mesos. La contractació precària i temporal supera el 90% i les xifres de la desocupació semblen atrapades en un bucle.

Al setembre la comarca sumava 15.349 aturats i un mes després la xifra ja és de 16.162. Tot i que ara hi ha 1.024 aturats menys que fa un any, en termes absoluts hi ha pràcticament els mateixos aturats que quan va començar aquest període administratiu municipal, el juny de 2011.

Segons el sindicat CCOO, “amb aquestes xifres d’atur, ni se surt de la crisi ni hi ha arrels vigoroses més que de la pobresa”. CCOO insisteix que encara que l’evolució anual segueix mostrant una certa millora, des que va començar la crisi el 2007 “aquesta comarca ha perdut 9.507 llocs de treball”. A més, “els nous llocs de treball creats segueixen la dinàmica típica: es basa en contractació temporal”, que a l’octubre ha suposat el 92’7% del total.

Com és lògic, el sector serveis és el que més atur genera (+879) donada la seva condició de monocultiu econòmic, de tal manera que quan l’estacionalitat turística arriba a la seva fi, “l’ocupació desapareix tan ràpid, o més, com va aparèixer” , diu el sindicat.

I també com sempre Benidorm (+381), la Vila (+174) i Altea (+100) generen el 80% dels nous aturats de la comarca, tot i que també creix la desocupació a l’Alfàs (+145) i la Nucia (+45). “El diagnòstic segueix sent molt dolent sense que hi hagi una perspectiva a mig o llarg termini de millora de la situació”, conclou CCOO. Per a l’organització sindical, “mentre no canviïn de manera radical les polítiques, seguirem consolidant un mercat laboral inestable i injust sobre el que de cap manera es pot sustentar una sortida a la crisi justa per a la ciutadania. Aquest mercat laboral condemna a bona part de la ciutadania a la pobresa i no fa sinó augmentar el cada dia major nombre de personaspobres amb nòmina “.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *