La policia investiga una trama d’empreses que va contractar Fitur amb el PP a Xàbia, Benidorm i la Vila

La investigació d’un cas de corrupció als jutjats d’Oriola ha descobert una possible xarxa de contractació amb una trama d’empreses del País Basc que es dedicaven a la instal·lació dels estands de la fira de turisme Fitur i altres certàmens del sector. Una denúncia en 2013 del govern d’Oriola, format pel PSOE i Els Verds, sobre el suposat fraccionament de contractes per a la instal·lació de la seva pavelló a Fitur entre els anys 2008 i 2011 va provocar la instrucció d’un copiós sumari i l’elaboració de diversos informes de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la Policia Nacional, un dels quals, va detectar que aquestes mateixes empreses havien facturat en aquest mateix període de temps amb diverses administracions públiques, totes, excepte un contracte menor amb la Diputació de Barcelona , governades pel PP, entre elles els ajuntaments de Dénia, Xàbia, Benidorm i La Vila Joiosa, encara que el que més crida l’atenció és la facturació a la Diputació alacantina. Es tracta d’un sumari que té molts paral·lelismes amb el cas Gürtel, però a nivell municipal i provincial a Alacant.

Si bé els pagaments més quantiosos a aquest grup de set empreses, que la policia subdivideix en altres tres grups d’administradors conjunts, es van produir en els anys 2008 i 2009 des de l’Agència Valenciana de Turisme i el Patronat de Turisme de la Costa Blanca, també arribar als quatre municipis de la Marina, a més de Oriola i Torrevella. Fonts consultades per aquest diari han confirmat que a alguns d’aquests governs del PP els van arribar a donar recomanacions directes per contractar amb el grup d’empreses conegut en l’ambient vinculat a Fitur com Els Bascos.

Per al cas de l’Administració autonòmica i provincial, l’Agència Valenciana de Turisme i el Patronat provincial li van pagar només el 2008 a una de les set empreses de la trama gairebé 1,3 milions d’euros, encara que aquest mateix any Benidorm també li va abonar més de 550.000 euros i gairebé 280.000 el següent. De fet, la capital turística valenciana va estar contractant amb la mercantil Equipament Integral per Estands Molins, SL. durant gairebé dues dècades, fins que amb l’arribada al poder del PSPV, va desaparèixer de l’Ajuntament. A partir del 2010 no ha tornat a adjudicar l’expositor de Benidorm en una de les principals fires del sector del món. Amb tot, la policia ha descobert després d’una denúncia de caràcter estrictament local, una facturació de més de tres milions d’euros en quatre anys d’una trama d’empreses amb administracions públiques.

A la Udef li crida l’atenció que aquest grup de set mercantils de l’anomenat per la mateixa policia ‘Cas SPA’, realitzi la major part de la seva facturació a administracions públiques de la província d’Alacant, però no ho faci en el seu àmbit d’influència geogràfica , el País Basc, on entre 2008 i 2011 no va contractar amb cap administració, tot i que sí que ho va fer, a més de amb les de la Comunitat Valenciana, amb altres de Palència, Valladolid i Barcelona.

En el cas que s’investiga a Oriola estan imputats, a més de l’expresidenta del PP local, Pepa Ferrando, actual regidora electa de Fòrum Democráta, fins a set empresaris, administradors o apoderats d’aquestes empreses, per als quals la jutgessa de la capital de La Vega Baixa ja ha demanat la incoació d’un procediment abreujat. Allà, la suposada trama va facturar entre 2008 i 2011 339.147,65 euros sense que cap contracte superés els 18.000 euros, el màxim legal per al que es coneix com adjudicacions a dit sense necessitat d’obrir un procediment de contractació.

A La Marina, la rellevància d’aquestes empreses es deriva dels seus contractes amb Benidorm, encara que aquestes mercantils, gairebé totes radicades a l’entorn de la ria de Bilbao, també tenen derivacions a La Marina.

La policia investiga una trama d'empreses que va contractar Fitur amb el PP a Xàbia, Benidorm i la Vila
La policia investiga una trama d’empreses que va contractar Fitur amb el PP a Xàbia, Benidorm i la Vila

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/05/27/la-policia-investiga-una-trama-de-empresas-que-contrato-fitur-con-el-pp-en-xabia-benidorm-denia-y-la-vila/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *