La precarietat del sector serveis sosté l’ocupació a la Marina Baixa

Com és habitual, l’ocupació resisteix a l’agost a la Marina Baixa gràcies al treball conjuntural, estacional i precari del sector turístic. Aquest mes passat ha baixat el nombre de persones inscrites a les llistes del SERVEF a 226 persones, una xifra inferior a la que es va produir l’agost del 2013 (-260).

En còmput interanual la reducció de la desocupació se situa en les 900 persones, xifra lleugerament inferior a la produïda el juliol passat (-934). Tot i això, des que va començar la crisi, 2007, la Marina Baixa ha perdut 8.696 llocs de treball. Amb aquestes xifres s’aprecia que res ha canviat en el mercat laboral d’aquesta zona: l’ocupació segueix depenent de la precarietat i del monocultiu turístic. El 93’6% de la contractació ha estat temporal i el 91’4% es va realitzar en el sector serveis. Les polítiques econòmiques necessàries per a una veritable recuperació econòmica o no existeixen o han fracassat de forma rotunda.

Igual que al juliol passat, s’observa un alentiment en la reducció de la desocupació, el que mostra que aquest segueix, igual que el mercat productiu, estancat i sense símptomes de recuperació real. Aquesta situació mostra que els discursos de “arrels vigoroses” i de fi de la crisi no són certes. Aquesta reducció de l’atur no suposa cap novetat pel que tractar de construir discursos de reactivació econòmica amb aquestes xifres és irresponsable.

La reducció de la desocupació ha beneficiat, en aquesta ocasió, més a les dones, un col · lectiu en el qual la precarietat presenta una freqüència inacceptable. En còmput interanual la majoria de la reducció de l’atur correspon al col · lectiu d’homes i als sectors de construcció i serveis en què l’atur baixa no perquè les persones trobin feina sinó perquè no renoven la seva demanda cansades que el Servei Públic no els ofereixi oportunitat d’ocupació, formació o orientació alguna.

Per localitats, Benidorm (-100) i La Vila Joiosa (-87) acaparen el descens de l’atur, cal destacar l’augment de l’atur a l’Alfàs del Pi on augmenta l’atur en tots els sectors excepte l’agricultura.

Com vèiem, la contractació es manté en xifres de temporalitat descontrolada. El 93’65% dels contractes han estat temporals, el que mostra la seva submissió a l’estacionalitat. No hi ha un compromís de la patronal amb una contractació de qualitat i estable que enforteixi la productivitat a mitjà o llarg termini. Al contrari, s’han realitzat 5.387 contractes per reduir l’atur en 226 persones, el que mostra l’escassa durada dels contractes celebrats.

Insistim en que no són dades que mostrin cap símptoma de recuperació productiva o laboral. Es manté la dependència al sector serveis i el seu model de contractació precari en el qual abunden les situacions d’explotació i l’economia submergida. Aquesta comarca segueix necessitant un canvi de patró productiu, desestacionalització del sector serveis, diversificació productiva, reactivació del crèdit que doni liquiditat i, especialment un major compromís públic en la lluita contra l’economia submergida. Mentre aquesta situació no canviï, donada l’absència de polítiques actives d’ocupació reals i eficaços, només es pot esperar més precarietat i més empobriment per a la ciutadania.

Benidorm-Magazine-obras-650x250

Fuente: Benidorm Magazine

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *