L’allotjament irregular enfonsa les xifres d’ocupació dels apartaments turístics a 2014

Mentre els hotels i càmpings de Benidorm i la Costa Blanca el 2014 ha estat un any molt positiu, per als apartaments turístics no ha estat el mateix. Els allotjaments irregulars en habitatges particulars han castigat a aquest sector que tanca l’any amb una mitjana anual d’ocupació 4 punts per sota que la de 2013.

Aquest tipus d’allotjament ha registrat una xifra mitjana d’ocupació del 66,1%, mentre que l’any anterior arribava al 70,1%, la més alta des de 2007 quan es va arribar al 73,5% de mitjana. El principal mercat d’aquest tipus d’establiments turístics segueix sent el britànic amb el 64,4% del total, seguit del mercat nacional amb el 10,3%. Els holandesos arriben al 5,5% mentre que belgues i francesos tenen el 2,4% del mercat.

El president de la patronal hotelera Hosbec, Toni Major, i el responsable de Abectur, David Camach, tenen molt clares quines són les causes d’aquest descens d’ocupació el 2014: l’oferta d’allotjament turístic en habitatges particulars, que en molts casos es produeix de manera alegal, o al marge de les regulacions mínimes de seguretat i assistència per a aquest tipus d’allotjaments.

Els responsables turístics van destacar en un comunicat que aquesta situació dels apartaments s’ha donat dins d’un “escenari positiu” per a altres modalitats d’allotjament. I és que el mercat hoteler ha crescut gairebé un punt a Benidorm i 2,3 punts a la Costa Blanca, “marcant màxims” respecte als últims anys. Pel que fa als càmpings, el sector ha crescut en 4,6 punts, segons les dades fetes públiques per Hosbec.

“En el model de vacances, el client busca en l’allotjament hoteler una sèrie de serveis que l’allotjament en habitatges no presta, com la varietat de menjar, animació, activitats, serveis complementaris etc … Per això, la seva incidència ha estat molt més gran en un model alojativo similar com és el dels apartaments turístics “, va recordar Toni Major.

Amb tot, des Hosbec i Abectur s’ha treballat en estreta col·laboració amb els responsables de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació per a dur a terme les modificacions legislatives necessàries per tal d’exigir que tots els habitatges que es comercialitzin turísticament tinguin el seu nombre de registre, tinguin obligació de publicar en la seva comercialització i els portals siguin co-responsables del compliment d’aquesta obligació.

A aquestes modificacions, en opinió de la patronal hotelera, s’han d’afegir altres com la seva inclusió indubtable en la comunicació a la Policia i Guàrdia Civil del llibre de registre i Part d’Entrada de Viatgers, ja que “de res serveix la tasca de vigilància que es realitza fins ara si hi ha milers de places d’allotjament sense control que poden ser utilitzades per delinqüents sense ser detectats “. Aquesta inclusió depèn directament del Ministeri de l’Interior, i tot i que “es pot sobreentendre en la regulació actual, no estaria de més un aclariment específica en aquest sentit”.

L'allotjament irregular enfonsa les xifres d'ocupació dels apartaments turístics a 2014
L’allotjament irregular enfonsa les xifres d’ocupació dels apartaments turístics a 2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *