L’onada de calor eleva la temperatura de l’aigua del mar fins a 6 graus per sobre del que és normal en aquestes dates

L’onada de calor que es viu aquests dies, i que ha portat a les autoritats a decretar l’alerta taronja per risc important d’altes temperatures, ha provocat que l’aigua del mar hagi estat aquest dijous molt més càlida del que sol ser habitual en aquesta època de maig.

De fet, i segons la sonda que l’Ajuntament té instal·lada en l’aigua de la platja del Mal Pas, l’aigua ha superat a les 17.00 hores els 24º, uns 6º més del normal al mes de maig. Fora de l’aigua s’han arribat a assolir els 34º, “una temperatura anormalment alta” en aquestes dates, segons el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant (UA), Jorge Olcina.

Això sí, s’espera que aquest divendres la calor una treva i les temperatures es moderin, i la màxima en 25º, segons la previsió de l’Agència Estatal de Meteorologia.

No obstant això, encara que la temperatura ambient baixi uns 10º en les pròximes hores, no seria estrany que la de l’aigua del mar pugi almenys mig grau en els dies successius, segons Olcina. Les dades que estudia la UA no reflecteixen una temperatura de l’aigua tan elevada com els que llança la sonda de l’Ajuntament, i la deixen en 21,5º. Una xifra que, en qualsevol, cas supera els 17,6º de mitjana als que sol estar l’aigua de Benidorm al maig.

Olcina ha assenyalat que generalment l’aigua sol superar els 21º un cop començat l’estiu, “a partir de mitjans o finals de juny”, però no al maig. El catedràtic ha explicat que Benidorm i tota la regió en general està vivint una primavera “molt càlida i seca”, el que té la seva translació en l’aigua de la platja.

Ara bé, tot i que l’elevada calidesa de les aigües en aquests dies s’atribueix a la puntual i inusual onada de calor d’aquests últims dies, Olcina ha indicat que s’ha constatat que des de 1990 fins ara “l’aigua davant de les costes del litoral de Múrcia, Alacant, València i Balears s’escalfa més i ho fa abans en el calendari “respecte al que passava a la dècada dels 70 i els 80.

I això porta a pensar el catedràtic que podríem trobar-nos davant un “indici del canvi climàtic”, fruit del “escalfament tèrmic que ve registrant la Terra en els últims trenta anys de manera accelerada”.

Aliens al risc que el canvi climàtic estigui irrompent, molts a Benidorm han aprofitat les aigües càlides d’aquest dijous per avançar el seu primer bany de la temporada i refrescar-vos menys fresc del que és habitual al maig.

L'onada de calor eleva la temperatura de l'aigua del mar fins a 6 graus per sobre del que és normal en aquestes dates
L’onada de calor eleva la temperatura de l’aigua del mar fins a 6 graus per sobre del que és normal en aquestes dates

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/05/15/la-ola-de-calor-eleva-la-temperatura-del-agua-del-mar-hasta-6-grados-por-encima-de-lo-normal-en-estas-fechas/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *