Més de 100 litres per metres quadrat a Callosa, Altea i La Vila

És sabut que l’any hídric comença a l’octubre, així que estem en l’últim mes de l’actual. I setembre ha arribat amb bones notícies, malgrat les inundacions que s’han produït en els habituals punts i llocs de la comarca (Benidorm i La Cala de Finestrat, sobretot) on les pluges torrencials provoquen problemes circulatoris, talls de carrers i fins i tot danys materials. De moment, l’episodi de pluges que d’aquest mes de setembre ha deixat quantitats substancials de pluja que, encara que no han millorat l’estat dels dos pantans de la comarca, suposen un alleujament per a l’agricultura i els aqüífers que abasteixen el reg i el consum humà.

Des del dia 31 d’agost, quan va començar a ploure, fins aquest mateix dimarts, 8 de setembre, han caigut més de 100 litres per metre quadrat en molts de la comarca. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer té sis pluviòmetres instal·lats en altres tants punts, òbviament dos d’ells als embassaments de l’Amadorio i Guadalest.

Però només en tres d’ells les pluges han superat el triple dígit. Es tracta dels observatoris de Callosa d’en Sarrià, on s’han recollit 108,2 litres per metre quadrat; l’Assut de Manin, a Altea, on entre el 31 d’agost i aquest dimarts s’han mesurat 107,6 litres; i del que està instal·lat en la presa vilera, en la qual s’han mesurat en el mateix període 107,6 litres.

Contràriament al que és habitual, com més cap a l’interior, menys ha plogut. De fet, on menys pluja s’ha mesurat és a Confrides, amb 32,8 litres en l’última setmana. 46 litres han caigut en l’Alfàs del Pi i 70,8 al pantà de Guadalest.

El dia més plujós va ser el dilluns, 7 de setembre, quan es va recollir gairebé la meitat de la pluja de tota la setmana en la pràctica totalitat dels pluviòmetres. On més va caure va ser a Altea (54,4 litres), després en Callosa (52,4) ia La Vila (49,8), mentre a Guadalest van caure 37.2 litres, 25,6 a l’Alfàs i 14,6 en Confrides.

No obstant això, tota aquesta pluja no ha pogut evitar que tots dos embassaments tinguin menys aigua aquesta setmana que la passada. Així en el Castell de Guadalest hi ha ara acumulats 2,11 hectòmetres cúbics (el 16,27% de la seva capacitat), fet que suposa un 0,04% menys que fa una setmana, mentre que al de la Vila només hi ha 0,44 hm3 i està al 2,8% de l’aigua que pot embossar, és a dir, un 0,03 inferior al part que la CHX va donar el passat 31 d’agost.

La visió del pantà de l’Amadorio, tot i que més de la pluja també ha rebut aportacions d’aigua del transvasament que va comprar el Consorci d’Aigües de la Marina Baixa per a l’abastament humà, segueix sent similar a la que oferia en plena sequera. Després de les pluges, fora de la làmina d’aigua amb prou feines es podia trobar algun bassal d’aigua, tot i que la humitat general d’ara deixa el terreny en millors condicions que estava si es reprodueixen episodis de pluja abundants quan s’iniciï l’any hídric.

Més de 100 litres per metres quadrat a Callosa, Altea i La Vila
Més de 100 litres per metres quadrat a Callosa, Altea i La Vila

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/09/08/mas-de-100-litros-por-metros-cuadrado-en-callosa-altea-y-la-vila/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *