Mor Pere Maria Orts i Bosch

Pere Maria Orts va morir ahir a València. Ni tan sols vivia ja en el seu domicili. La confirmació la setmana passada que havia estat traslladat a un centre mèdic per passar al final dels seus dies feia preveure que pogués succeir en qualsevol moment. Abans, encara va ser capaç de dictar perquè fos gravada una col·laboració, que serà transcrita i publicada en el llibre que s’editarà per a la commemoració del 275 aniversari del descobriment de la Verge del Sofratge. Va ser la seva última contribució al record i la memòria de Benidorm, al qual estava lligat familiar i sentimentalment.

Orts va néixer a València el 1921, on residia. Vivia sense telèfon, escrivia a màquina, vestia amb vestits foscos i romania allunyat de l’actualitat mediàtica. La tecnologia avançava més ràpid del que Orts podia imaginar. Però ell creia que ja era massa tard per aprendre modernitats. No obstant això, no va ser massa tard per demostrar el seu tarannà filantròpic i el seu profund sentiment d’arrelament i d’estima per la seva terra amb unes donacions d’obres d’art i de llibres de valor incalculable.

Pere Maria Orts i Bosch va donar el 2004 al poble valencià més de 300 obres d’art perquè s’exposessin i romanguessin en el Museu Sant Pius V de València. En la donació es van incloure una desena d’escultures des del segle XIII al XVII, igual que 230 pintures d’artistes com Tiziano i el seu Retrat del Condestable de Borbó, Rusiñol, Benjamí Palencia, el expressionista Darío de Regoyos, Sorolla, Joan de Joanes, Vicent Macip, Tomás plegat i La Verge i el Nen, Genaro Lahuerta, Hernando de Pla i l’obra mestra del Renaixement Flagel·lació, que comprenen des del segle XV fins al XX, diversos tapissos de manufactura flamenca i francesa del segle XVII al XVIII, mobles , porcellanes de l’Índia, la Xina i el Japó, una vaixella completa de finals del XIX de Limoges, orfebreria, ceràmica de Manises, Talavera, Alcora, Murano, Ribesalbes i Moustiers i fins i tot un calze de plata de 1855. Una donació que va començar a gestar durant la Guerra Civil, com va reconèixer el mateix Orts “per completar els buits dels nostres museus”. 180 d’aquests quadres formen part de la mostra permanent del museu de Sant Pius V i la resta ho estaran quan finalitzi la cinquena fase de la rehabilitació de l’edifici.

El filantrop i erudit valencià també va donar a la Biblioteca Valenciana onze mil llibres de la seva propietat de la més variada temàtica, en un excel·lent estat de conservació, entre els quals es trobaven 12 incunables, com La casa de la (1493-1494) de Sant Vicent ferrer i Argonautica de Cayo Valerio Flac, quinze exemplars del s. XVI, com De Architectura de Vitruvi, i quatre llibres dels segles XVII i XVIII. També trobem manuscrits, com Matèries de Cyrurgia de Jaume Mora, escrit en l’primera meitat del s. XVIII, i Pecador que demana perdó a Déu, llibre d’oracions escrit en la segona meitat del segle XVI.

Una biblioteca personal, amb nombrosos exemplars en francès, que evidenciava l’interès per l’estudi i coneixement de l’heràldica i la genealogia, de la història i la geografia i, encara més, per la història valenciana. També contenia obres literàries de Cervantes, Lope de Vega, Moratín i poesia religiosa, obres de Dret, biografies i memòries, sainets i elDiccionario geogràfic-estadístic-històric d’Espanya i les seves possessions d’Ultramar de Pascual Madoz.

Orts va ser Premi de les Lletres Valencianes el 1996, acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València des de 1999, fill adoptiu de Benidorm des del 23 de desembre de 1985, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua des de 2001 i del patronat del Museu de Belles Arts de València. Ha estat mereixedor de la Medalla d’Or del Consell València de Cultura. El claustre de l’Institut de Batxillerat mixt, que el 27 de gener de 1986 va passar a denominar-se Institut de Batxillerat “Pere Maria Orts i Bosch”, hi ha un bust seu en bronze. El Consell li va atorgar l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València va nomenar fill predilecte.

Lector de Juan Goytisolo i Martín Santos, de vasts coneixements en heràldica i genealogia, homenatjat pels cronistes oficials del Regne de València, cronista oficial de Benidorm, amb nombrosos articles en els llibres de festes locals, va mantenir una entranyable amistat amb Joan Fuster, el pare li feia classes a Orts, i va dur a terme les edicions de les cartes de poblament de la Nucia, Altea i Benidorm, fruit del seu interès pels primers pobladors d’aquestes localitats. A més Orts és autor de Introducció a la història de la Vila Joiosa i el notari Andreu Mayor (1972), una imatge de la Mare de Déu de Benidorm (1965), Arribada d’una imagen de la Verge a Benidorm (1972), Història de la Senyera al País Valencià (1979), L’almirall Bernat de Sarrià i la Carta de Poblament de Benidorm (1976), Regalisme al segle XVI. Les seves implicacions polítiques a la Diputació de València (1971) i Alacant. Notes històriques (1273-1800) (1971), producte de la seva curiositat erudita i el seu marcat sentiment d’identitat valenciana. Tots els anys l’Associació Cultural Recreativa La Barqueta escenifica a la platja la troballa de la Mare de Déu del Sufragi, seguint els diàlegs que escrivís aquest erudit valencià. D’ell va afirmar Jaume Pastor Fluixà que “és tracta sens Dubte d’1 home compromés i fidel a la nostra història, tradicions, cultura i llengua”.

Després de cursar estudis de batxillerat en el Real Col·legi de l’Escola Pia de València, es llicencia a la Facultat de Dret de la Universitat de València en 1945. El seu nom ha passat a la història del poble valencià com a advocat de la cultura i defensor de les nostres arrels , sense oblidar la seva bonhomia cedint els terrenys necessaris al consistori benidormer perquè aquest donés cabuda al complex escolar del Salt de l’Aigua.

A la seva mort, els rebosters de la Reial Fàbrica s’instal·laran al Palau de la Generalitat, per exprés desig del finat. Un exemple més, lamentablement l’últim, de la seva perenne bonhomia.

Mor Pere Maria Orts i Bosch
Mor Pere Maria Orts i Bosch

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/02/26/fallece-pere-maria-orts-i-bosch/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *