Navarro fia la recuperació de l’ocupació al desbloqueig de projectes encara sobre el paper

“Estem intentant desencallar diversos projectes privats que significarien crear en el seu conjunt més de 5.000 llocs de treball”. Amb aquesta frase ha resumit l’alcalde de Benidorm, Agustín Navarro, del PSPV les perspectives de l’ocupació en una ciutat que suma 7.587 ciutadans inscrits en la llista de l’atur.

La veritat és que alguns d’aquests projectes són més un desig que una altra cosa i que es converteixin en tangibles ni tan sols depenen de l’Ajuntament, bé perquè estan en mans del Consell, ja sigui perquè la inversió depèn, més enllà de la viabilitat legal del projecte i dels pertinents permisos, del finançament bancari o de les cessions que estigui disposat a fer el govern local d’una ciutat plena de greuges comparatius.

Entre aquests projectes citats pel regidor hi ha el futur polígon industrial -Acabat des de fa anys i sense desbloquear- i el centre comercial que acolliria. Entre tots dos podrien crear més de 2.000 llocs de treball, però això seria a molt llarg termini, quan s’arribés a ocupar tota la superfície disponible i estigués a ple rendiment.

Navarro també ha citat un parc tecnològic que s’ha pensat en l’entorn de Terra Mítica, el que no deixa de ser més un somieig que un projecte amb aspectes de realitat; el càmping temàtic de Terra Natura que està impulsant la cadena Magic Costa Blanca; l’àrea hotelera de Terra Mítica, on la propietat del parc està intentant tirar endavant 1.000 places hoteleres en societat amb Enrique Ortiz; la pista d’esquí o el telefèric, dos dibuixos sobre el paper amb poques probabilitats de tirar endavant, encara que per Navarro “és obligació de l’Ajuntament agilitzar administrativament aquests projectes perquè la inversió vingui a la nostra ciutat i sigui una realitat”.

Segons el consistori benidormer, l’atur a Benidorm arriba al 18% de la població activa, el que situaria a la ciutat per sota de la mitjana nacional i autonòmica. Però, que 7.587 aturats suposessin el 18% voldria dir que la població activa total de la ciutat seria de 42.150 persones, i les últimes dades disponibles al portal Argos de la Generalitat Valenciana la xifraven en 38.390 (gairebé 4.000 menys) quan la població censada fa quatre anys superava l’actual en 3.000 persones.

La dada de l’atur local procedent de l’Enquesta de Població Activa no es publica per municipis, però si que és pública la xifra d’afiliats a la Seguretat Social. I a Benidorm, el 31 gener 2015 era de 21.641 persones, el que suposa que només cotitza una mica més del 31% de la població empadronada.

Quadrin o no les xifres, la realitat és que l’alcalde ha fet una crida als empresaris turístics de la ciutat, el monocultiu econòmic que sustenta Benidorm, perquè les bones dades d’ocupació registrats al llarg de l’últim any es reflecteixin en un increment de les contractacions i una millora de les condicions laborals. “Si tenim una grandíssima ocupació i si seguim sent líders europeus com a destinació turística i els comptes d’ocupació són bones segons el mateix empresariat, l’alcalde no li tremolarà la veu ni el pols per exigir que aquesta ocupació hotelera es transformi en ocupació, en més ocupació per una banda i en millor ocupació de l’altra, perquè si no, la bona ocupació no ens serveix de res “.

Navarro confia en el repunt de la contractació que sol produir-se en la ciutat a partir de març, encara que en els últims 12 mesos l’atur registrat només va disminuir en 138 persones. A l’agost hi havia a Benidorm 2.000 aturats menys que ara, però l’estacionalitat és manifesta i la reforma laboral que va imposar el Govern ha abocat encara més l’entramat econòmic local sense alternatives conegudes a perpetuar aquesta realitat.

Navarro fia la recuperació de l'ocupació al desbloqueig de projectes encara sobre el paper
Navarro fia la recuperació de l’ocupació al desbloqueig de projectes encara sobre el paper

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *