Nou suspens en transparència municipal

La capital turística valenciana no està a l’altura, i mai ho ha estat, quant a transparència municipal. Ha millorat molt i fet un salt notable des del 2012, però Transparency International Espanya ha tornat a deixar en evidència que Benidorm té molt camí per recórrer en relació amb un dels aspectes més criticats pels administrats: la manca d’informació i transparència de les seves institucions .

Benidorm ha aconseguit durant 2014 en l’índex de l’ONG que mesura la voluntat dels governs locals de facilitar informació als ciutadans una puntuació de 67,5 sobre 100, però aquesta dada contrasta amb els 78,8 que dóna la mitjana de la Comunitat valenciana o els 85,2 de la mitjana nacional entre els 110 municipis més rellevants de l’Estat.

No obstant això, no tot és negatiu. El 2012 Benidorm va obtenir 33,8 punts enfront del 70,9 nacional, de manera que els dos últims anys ha crescut un 33,7%, el segon que més ha millorat en la Comunitat Valenciana després València (51,3 punts més el 2014 que el 2012) i per davant d’Oriola, que en dos exercicis ha passat de 56,3-81,3.

Aquests resultats de l’Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA) 2014, que elabora Transparència Internacional Espanya, van ja per la seva cinquena edició. Mesura el nivell de transparència dels 110 majors Ajuntaments d’Espanya a través d’un conjunt integrat de 80 indicadors. Els resultats s’han presentat aquest dijous, tant a nivell de transparència global com en sis àrees concretes.

Quant a la relació amb els ciutadans i la societat, Benidorm ocupa la posició 60 amb una puntuació de 87,5 enfront del 86,3 estatal. És l’apartat en el qual està per sobre de la mitjana, però la transparència en la contractació, on es centren en general les majors sospites dels ciutadans, llasta la mitjana. De fet, Transparència Internacional Espanya li dóna un zero a Benidorm en aquesta àrea.

Dins dels municipis valencians la classificació l’encapçala Torrent amb 100 punts, seguit de Gandia (97,5); Castelló (88,8); Torrevella (85); Oriola i València, amb 81,3; Alacant (73,8), Benidorm (67,5), Sagunt (63,8) i Elx (47,5). És a dir, Benidorm és l’antepenúltim municipi valencià en aquesta classificació i el 95 entre els 110 analitzats.

El primer partit a reaccionar ha estat Compromís. Segons la coalició, “continuen sense saber-se tots els processos de licitacions d’obres públiques, ni es donen a conèixer totes les empreses que opten a les licitacions, ni es publiquen els contractes signats”. És pel que demanen que “tota aquesta informació sigui accessible per facilitar la competència entre empreses i perquè el ciutadà té dret a saber on i com s’inverteixen els seus diners i d’on prové exactament”.

Nou suspens en transparència municipal
Nou suspens en transparència municipal

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/01/29/nuevo-suspenso-en-transparencia-munic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *