Pensionistes amb rendes baixes i aturats de llarga durada només pagaran el 10% de la taxa d’escombraries

A partir de 2015, els pensionistes i jubilats amb rendes baixes i els aturats de llarga durada -aquells que portin més de 12 mesos sense ocupació- només pagaran el 10% de la taxa d’escombraries. El ple ha aprovat aquest dilluns per unanimitat bonificar el 90% del rebut d’escombraries a aquests col·lectius, una mica més de 100 euros, sempre que compleixin uns criteris de renda i que no tinguin més d’un habitatge. D’aquesta manera, els beneficiaris d’aquesta bonificació pagaran menys de 12 euros, en lloc dels 112,50 euros que desemborsaran la resta de ciutadans.

La proposta de la regidora d’Hisenda, Natalia Guijarro, recollia que la bonificació per a ambdós col·lectius fora del 75%, el que deixava el seu rebut de les escombraries en poc més de 28 euros. No obstant això, el PP ha presentat una esmena perquè aquest percentatge de bonificació arribés fins al 90%, en considerar que l’Ajuntament tenia marge per reduir-los encara més la taxa als pensionistes, jubilats i aturats de llarga durada. A més, segons ha traslladat el portaveu popular, Antonio Pérez, la quantitat que es proposava bonificar era inferior a la que se’ls va a subvencionar aquest any -que podia arribar fins als 107 euros-.

Guijarro ha recordat que fins al 2012 es subvencionava el rebut d’escombraries a tots pensionistes i jubilats amb independència dels seus ingressos. En aquest 2014 es va aprovar també en ple -ja proposta del PP- recuperar aquestes subvencions, limitant aquesta vegada a aquells que tinguessin rendes baixes, i incloure als aturats de llarga durada.

L’edil ha explicat que en convertir ara aquestes subvencions en bonificacions directes, els tràmits se simplifiquen i els ciutadans sortiran guanyant. Perquè el sistema de subvencions exigia primer abonar la taxa íntegra per a després recuperar, a través d’un xec, gran part de la quantitat pagada. A partir de l’any vinent, en canvi, pagaran directament el rebut reduït, igual que ja fan les famílies nombroses, les ONG o les persones amb minusvalidesa elevada.

El ple també ha canviat la bonificació per a aquest últim col·lectiu, perquè ampliar el nombre de beneficiaris. Concretament, els populars han presentat una esmena perquè la reducció de la taxa s’apliqui a les persones amb una discapacitat física o psíquica igual o superior al 65%, en lloc de a aquelles el grau de minusvalidesa excedeix el 75% com recollia fins ara l’ordenança. El que no ha tirat endavant ha estat la proposta del PP perquè es bonificarà la taxa a les famílies monoparentals amb fills.

La titular d’Hisenda ha exposat que segons els tècnics la fórmula proposada pels populars no és viable, ja que “discriminaria les famílies no monoparentals que tinguessin els mateixos ingressos que les monoparentals”.

Plusvalíes

En el mateix ple, s’ha aprovat també per unanimitat ampliar els beneficiaris de les bonificacions de l’impost de plusvalíes en els casos d’herències i que aquestes siguin del 95%. Al principi la proposta del govern era que aquesta bonificació arribés al 75%, un percentatge que el PP ha plantejat que s’ampliés fins al 95%. D’aquesta manera, els ciutadans empadronats a Benidorm que rebin en herència només l’habitatge habitual d’un familiar de primer o segon grau de consanguinitat únicament hauran de pagar el 5% de l’impost, en lloc del 50% com fins ara.

Durant el debat l’edil d’Hisenda ha rebutjat de ple rebaixar aquest impost per a les operacions de compravenda i ha argumentat que la política del seu govern passa per bonificar i ajudar “a qui ho necessiten” i no a tots aquells que es dediquen a vendre les seves propietats. En aquest sentit, ha indicat que en el que va de 2014 l’Ajuntament ha ingressat molt més del que s’esperava en plusvàlues -5.000.000 d’euros en lloc de 3- pel fet que diverses empreses de la ciutat han venut dos terrenys i dos edificis per quantitats milionàries i ha afegit que aquests ingressos extra procedents de transaccions immobiliàries són els que han permès al govern augmentar els diners per a Educació i Benestar Social.

Guijarro ha avançat que en els pròxims mesos passaran per ple noves bonificacions de taxes i impostos.

Pensionistes amb rendes baixes i aturats de llarga durada només pagaran el 10% de la taxa d'escombraries
Pensionistes amb rendes baixes i aturats de llarga durada només pagaran el 10% de la taxa d’escombraries

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *