Prevenir els abusos sexuals des de l’aula

Les estadístiques que maneja el Consell d’Europa donen autèntic pànic. Un de cada cinc nens europeus és o ha estat en algun moment víctima d’abusos sexuals i entre el 70% i el 85% coneix l’agressor. La realitat d’aquestes xifres és una constant en els informatius, ja que a Espanya són freqüents les operacions policials per desmantellar xarxes de pederastes i pedòfils. També arriben als mitjans de comunicació alguns casos sonats com recentment el del pederasta de Ciutat Lineal, els capellans de la diòcesi de Granada o el professor de karate de Tenerife condemnat a 302 anys de presó per abusar dels seus alumnes.

Tenint en compte aquesta realitat, la Regidoria d’Educació i el departament de Criminologia van a desenvolupar en els col·legis de la ciutat un projecte pioner que busca prevenir els abusos sexuals en la infància i en què a més de formar educadors, psicòlegs i pares també es treballa amb els més petits, amb nens de 4 a 7 anys.

Aquest projecte denominat ‘Les Regles de Kiko’ viurà “la seva experiència pilot” a nivell autonòmic en el col·legi públic Leonor Canalejas. Aquest projecte, que els alumnes abordaran en cinc sessions, persegueix “dotar d’eines” als més petits que els permetin “detectar” si són víctimes d’un abús i saber que hi ha uns límits, segons ha explicat el criminòleg municipal, Justo López.

Però prèviament al desenvolupament d’aquesta part del projecte, els educadors, psicòlegs, altres professionals que treballen amb els nens i pares han de rebre una formació que se’ls donarà aquest dimecres al I Seminari per a la prevenció de l’abús infantil al centre social La Torreta . Un seminari al qual ja han confirmat la seva assistència un centenar de mestres, psicòlegs i pares de totes les comarques d’Alacant i de València capital i en què participaran professionals que habitualment treballen amb la Federació d’Associacions per a la Prevenció del Maltractament Infantil i l’Associació murciana de Suport a la Infància Maltractada.

En les sis hores que dura el seminari es formarà als assistents sobre com abordar la prevenció de la violència sexual infantil amb els nens i també tècniques per analitzar el seu comportament i poder detectar possibles casos d’abusos.

Aquest seminari permetrà a mestres i professionals la possibilitat d’implantar i desenvolupar en els seus centres ‘Les Regles de Kiko’, tot i que ho faran sense l’ajuda presencial que sí que tindrà Benidorm a través de Soraya Alonso, una estudiant de criminologia de la Universitat de València que serà la que treballi directament amb els petits del Leonor Canalejas.

El regidor d’Educació, Rubén Martínez, ha felicitat el departament de Criminologia per proposar el desenvolupament d’aquest programa, que en s’emmarca dins del Consell d’Europa, i ha destacat que Benidorm serà el primer municipi de la Comunitat Valenciana en implementar-lo.

Prevenir els abusos sexuals des de l'aula
Prevenir els abusos sexuals des de l’aula

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *