S’aconsegueix la unanimitat en les Corts perquè Benidorm sigui declarat municipi turístic

La coalició ecosocialista Compromís ha aconseguit la unitat de totes les forces parlamentàries de les Corts per reclamar al Govern que Benidorm sigui declarat municipi turístic. La votació d’una esmena transaccional del PP a la proposta de la diputada alacantina de Compromís Mireia Mollà ha provocat aquesta declaració unànime que pretén una modificació legislativa al Congrés i que la capital turística valenciana aconsegueixi més ingressos procedents dels impostos de les labors del tabac i de la venda d’hidrocarburs en tot el terme municipal.

Durant el Debat de Política General de la Comunitat Valenciana, Mollà ha defensat la reforma de l’article 125.1 de la Llei d’Hisendes Locals perquè la ciutat obtingui un reconeixement que persegueix més d’una dècada. I, finalment, després d’una negociació prèvia amb el PP, els dos partits han presentat una proposta de resolució conjunta que ha estat recolzada també en la votació vespertina pel PSPV i Esquerra Unida. Amb tot, ha estat el conseller de Turisme, Máximo Buch, qui li ha donat a Mollá seu vistiplau davant les reticències del nouvingut diputat alacantí Joan de Déu Navarro.

En la redacció final de la proposició s’insta a l’Executiu de Rajoy, que disposa de majoria absoluta al Congrés dels Diputats per canviar la legislació vigent, que tingui en compte i consideració, a més dels apartats a) ib) de l’article 125 , “el nombre de places en allotjament reglat (hoteler i extrahoteler) d’acord amb els registres oficials d’empreses i activitats turístiques de les comunitats autònomes, el que garantiria que els municipis que centren la seva activitat econòmica en el turisme, com és el cas de Benidorm, puguin millorar la seva participació dels tributs de l’Estat “.

Això seria suficient perquè Benidorm pogués incrementar la seva participació en la facturació dels impostos especials i l’IVA sobre les begudes alcohòliques, el tabac o els hidrocarburs que es venen a la ciutat, el que podria suposar un milió d’euros més a l’any per a les paupèrrimes arques municipals. Mollà ha considerat de sentit comú reconèixer Benidorm el que és realment, un municipi turístic, tot i que la reforma d’aquesta llei també suposaria una millora per a altres entitats locals valencianes.

La Llei Reguladora de les Hisendes Locals en vigor va ser aprovada pel Partit Popular el 2002, quan també era ministre d’Hisenda l’actual titular de la cartera, Cristóbal Montoro. Des de llavors, PP i PSOE han estat a mata-degolla en funció de qui governés i han intentat modificar un requisit imprescindible que es va introduir llavors sense que ningú a la Comunitat Valenciana s’adonés que Benidorm es quedava fora, com és que els municipis havien de tenir més segones residències que primeres, el que, per exemple, es dóna en el cas de Calp, però no de Benidorm.

Mollà ha recordat que si tant interès tenia el PP a reformar aquesta llei quan es va estar a l’oposició, en l’actualitat porta des de 2011 al capdavant del govern estatal i va mostrar la seva sorpresa sobre què està trigant tant en canviar-la quan, a més, disposa de la majoria absoluta a la cambra baixa per fer-ho. Precisament allà, Compromís també va presentar una Proposició No de Llei, encara pendent de ser votada, perquè Benidorm sigui considerat legalment com el que és, un municipi turístic.

S'aconsegueix la unanimitat en les Corts perquè Benidorm sigui declarat municipi turístic
S’aconsegueix la unanimitat en les Corts perquè Benidorm sigui declarat municipi turístic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *