Treballadors d’hostaleria protesten davant la seu d’Hosbec contra les condicions de treball en el sector

Tot i que els nivells d’ocupació hotelera no paren de créixer durant els dos últims anys, el sindicat CCOO assegura que no produeixen l’efecte que haurien en la contractació, ni en volum, ni en qualitat. Però a més, segons afirma la central sindical, no s’estan complint les condicions laborals reflectides en els convenis d’hostaleria, i fins i tot es podria parlar de “explotació”. Per tots aquests motius, empleats del sector de l’hostaleria es van desplaçar aquest divendres a la seu de la patronal hotelera Hosbec de Benidorm, on van realitzar una protesta amb pancartes i megàfons per intentar que es millorin els seus drets.

La concentració va reunir poc més de 30 persones amb pancartes i càntics de “no a l’externalització”, “volem treballar sense explotar” o “fi a la terciarització, llocs de treball directes”. Durant més de mitja hora, els treballadors van estar a les portes de l’edifici per dirigir-se després per alguns carrers on van lliurar els seus pamflets a veïns i turistes. Abans, els representants del sindicat van fer arribar a Hosbec una carta en la qual explicaven les seves reivindicacions que, segons les fonts consultades, la patronal es va comprometre a estudiar.

El responsable de la Federació de Serveis de CCOO a l’Alacantí-les Marines, Daniel Patiño, va explicar en què es basen aquestes peticions. La primera d’elles té a veure amb l’externalització de serveis. És a dir, que els hotels contracten a altres empreses per realitzar tasques que haurien de fer treballadors contractats pels propis establiments dins de les seves plantilles, com passa amb la neteja d’habitacions.

Patiño va indicar que aquestes treballadors “externes” arriben a cobrar fins a un 40% menys que el que rebrien si estiguessin contractades directament per l’hotel a les mateixes condicions que qualsevol altre empleat basant-se en el conveni col·lectiu d’hostaleria. “Ens intenten fer entendre que aquesta externalització és legal en no estar regulada, però no és així, no tot el que no està regulat és real. És més, el servei d’habitacions està reglat pel conveni col·lectiu d’hostaleria. Aquest servei pertany a l’hotel i aquest establiment està subjecte a aquest conveni “.

El responsable del sindicat va posar com a exemple a les empleades de l’aparthotel Europa de Calp, que l’estiu passat van patir un accident quan es va desplomar el muntacàrregues en què viatjaven. Les netejadores pertanyien a una empresa externa en què, segons Patiño, “estaven sense assegurar, cobrant 5 euros l’hora, quan el conveni recull que es paguin gairebé al doble”.

I és que, segons les xifres donades pel sindicalista, en empreses de neteja s’està cobrant per un salari a jornada completa uns 750 euros, quan està xifrat en 1.100 euros, segons el conveni de l’hostaleria. “Econòmicament és demolidor i es crea una competència deslleial enorme. Hosbec no s’assabenta que entre ells mateixos s’estan fent aquesta competència deslleial, que és pa per avui i fam per demà. Genera riquesa a curt termini per a l’hotel, però no per a treballadors “.

El sindicat ha presentat diverses denúncies davant la Inspecció de Treball per la extenalización de serveis i per l ‘”abús” que es fa dels contractes de formació en el sector turístic, com ja va publicar aquest diari. Entre ambdues ja s’han tramitat per CCOO “unes 70” i, de les resolucions que per ara els han arribat, “totes ens donen la raó”.

Pel que fa al contracte formació, Patiño ha explicat que “s’està abusant d’ell” ja que “és un contracte per a menors de 30 anys on ens trobem que estan cobrant 700 o 800 euros per fer treball ordinari i no se’ls està impartint la formació com així reflecteixen les inspeccions de treball “. En definitiva “aquests contractes són frau de llei i estan passant a ser indefinits quan ens donen la raó”.

Una altra de les seves reivindicacions té a veure amb la contractació a temps parcial amb la qual, segons el sindicat, en realitat “s’estan fent jornades completes”. “Contracten a 2 o 4 hores i es fan 8 hores diàries. La inspecció de treball ens està donant la raó a totes les denúncies que els hem plantejat “.

Treballadors d'hostaleria protesten davant la seu d'Hosbec contra les condicions de treball en el sector
Treballadors d’hostaleria protesten davant la seu d’Hosbec contra les condicions de treball en el sector

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *