Un tribunal ‘tomba’ el concurs de la zona blava i la grua i obliga l’Ajuntament a corregir els plecs

L’Ajuntament de Benidorm haurà de tornar a començar pràcticament de zero. El Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals ha tombat el concurs convocat per l’Ajuntament per a adjudicar per deu anys els serveis de la zona blava, la grua i també la senyalització vertical i horitzontal i el control de velocitat, després dels recursos presentats per dos de les grans empreses del sector de l’ORA: Dornier SA i Estacionaments i Serveis SAU (EYSA).

La resolució dictada pel Tribunal, que depèn del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, dóna un fort cop al plec de condicions redactat per l’Ajuntament i dóna suport pràcticament un per un tots els arguments exposats per les dues empreses per anul·lar el concurs. Fins al punt, que obliga a Benidorm a licitar aquests serveis “per lots” ia corregir les bases abans de treure-les de nou a licitació per garantir la “lliure concurrència” d’empreses.

De res han servit ni les al·legacions de l’Ajuntament per mantenir viu el seu concurs, ni tampoc les presentades per l’única UTE que s’ha interessat en quedar-se amb el contracte, la formada per la concessionària de l’enllumenat i la xarxa semafòrica, SICE, i per Auplasa , la companyia que gestionava l’estació d’autobusos de Benidorm de la mà del constructor Enrique Ortiz.

De fet, aquest mateix dimarts la regidora de Mobilitat, M. Carmen Martínez, ha anunciat que l’Ajuntament va a redactar un nou plec. Tot i que ha defensat “la validesa” del plec anul·lat pel Tribunal, Martínez ha explicat que no van a recórrer aquesta decisió al jutjat per “no demorar quatre o cinc anys” el problema que té Benidorm amb els serveis de la zona blava i la grua per la gestió de ParkControl.

El Tribunal considera que el plec de condicions “restringeix notablement la lliure concurrència” d’empreses, alhora que afavoreix la participació d’unes altres, tant per les règies condicions imposades com per haver unit en un sol contracte tots aquests serveis.

Aquest és als ulls del Tribunal el primer error de Benidorm, perquè l’explotació de la zona blava “poc o gens té a veure amb el control de la velocitat del trànsit” i “menys encara amb el manteniment dels senyals de trànsit tant horitzontals com verticals “. I en unir tots aquests serveis, sense que estiguin clarament relacionats, en lloc de licitar per lots dins d’un mateix contracte perquè s’adjudiquin de manera “individualitzada i independent”, l’Ajuntament està “infringint” la Llei de Contractes del Sector Públic.

Però a més, “poques vegades” una sola empresa presta tots aquests serveis, de manera que aquesta unió no promou la lliure concurrrencia. De fet, l’Ajuntament reconeix que és difícil que una sola mercantil toc tots aquests pals, però s’escuda en el fet que aquest escull es pot salvar amb una Unió Temporal d’Empreses (UTE). És a dir, si diverses empreses s’uneixen per prestar els serveis. De fet, l’única oferta que l’Ajuntament tenia sobre la taula era la de la UTE SICE-Auplasa.

És clar que tampoc era senzill que poguessin formar-UTE, perquè amb “el limitat termini” que es va donar “als potencials licitadors per articular les seves ofertes” era “materialment impossible articular els oportuns acords”. Arriba fins i tot a recollir el tribunal que “només aquella empresa que, casualment, pogués imaginar-se un contracte amb objectes tan diferents seria capaç d’haver organitzat una UTE per presentar al concurs”.

Amb aquest argument, el Tribunal ja podia haver anul·lat el concurs. Però no s’ha quedat aquí i ha seguit analitzant més detingudament el plec, per concloure que cal corregir. Així, proposa eliminar el requisit que obligava a l’adjudicatari a “tenir un conveni amb una empresa de senyalització” que, entre altres coses, està inscrita a la Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç. Perquè per al Tribunal aquesta exigència afavoreix “clarament als contractistes amb vincles o implantació a la zona”.

També considera el Tribunal “improcedents” els requisits de solvència, perquè els econòmics “són massa laxos” i els tècnics “massa rigorosos” i per això indica que diverses exigències “han de ser eliminades” o “almenys” estar ben explicades en el pròxim plec.

La responsable de Mobilitat ha remarcat en un comunicat que “ni el govern local ni els tècnics municipals estem d’acord amb la decisió que ha pres aquest Tribunal” i tot i que “podríem presentar un recurs contenciós administratiu (…) hem optat per anteposar l’interès general , no perdre ni un sol minut i treballar en l’elaboració d’un nou plec “. I és que, segons Martínez, recórrer a la Justícia podria suposar “que el procés es demori quatre o cinc anys”, cosa que Benidorm no es pot permetre. Bàsicament perquè l’actual concessió, encara temporalment en mans de ParkControl, està embargada per l’Agència Tributària per deutes milionaris de l’empresa.

Davant els arguments del Tribunal sobre que el contracte és restrictiu, l’edil ha defensat que era “nou i convertia a Benidorm en una ciutat pionera” en unir activitats relacionades amb “mobilitat urbana i seguretat viària”. Martínez ha remarcat que la resolució de l’organisme dependent del Ministeri és “totalment subjectiva” i ha remarcat que els tècnics no comparteixen que aquests serveis hagin de licitar “com lots independents” dins d’un mateix contracte.

Finalment, l’edil ha traslladat un “missatge de suport als treballadors” de l’anterior concessionària, assegurant que des de l’Ajuntament “volem solucionar aquest problema com més aviat millor”, perquè “som conscients de la situació” d ‘”incertesa” que estan passant tot i que la recaptació de la zona blava i la grua l’estigui gestionant ara l’Agència Tributària.

Un tribunal 'tomba' el concurs de la zona blava i la grua i obliga l'Ajuntament a corregir els plecs
Un tribunal ‘tomba’ el concurs de la zona blava i la grua i obliga l’Ajuntament a corregir els plecs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *