Una analítica va detectar legionel·la al Palau al setembre tot i que segons l’Ajuntament era del tipus no infecciós

Una analítica pagada per l’Ajuntament a mitjans de setembre va detectar la presència de legionel·la en els vestidors de la piscina del Palau, encara que d’una “tipus no patogen” -no infecciós-, segons han indicat fonts del departament de Sanitat municipal. De fet, les mateixes fonts asseguren que no hi ha cap relació entre aquesta “incidència” i el brot de la setmana passada en aquestes mateixes instal·lacions que s’ha saldat amb sis afectats. Bàsicament perquè “són de serotips diferents”.

En una de les mostres presa a mitjans de setembre va aparèixer legionel·la del serogrup 2-14, “que no té patogenicitat” fora de perill “en pacients crítics”; mentre que la “que produeix la malaltia és el serotip 1”, que és el que es creu que s’hauria donat ara al Palau. A més, segons el departament de Sanitat, la trobada al setembre “era una quantitat petita”, “insuficient per provocar problemes”. I de fet, com remarquen des de l’Ajuntament, no n’hi va haver.

L’Ajuntament es va topar amb aquest positiu arran de l’analítica a la qual anualment obliga la normativa i que realitza l’administració encara que les dependències de la piscina i el gimnàs estan gestionades per una empresa privada.

Aquesta analítica, encarregada a una empresa especialitzada, se sol fer al setembre coincidint amb el tancament uns dies de les instal·lacions esportives. És llavors quan es realitza l’habitual “tractament fitosanitari” que inclou “1 hipercloració del sistema hidràulic”. Va ser després d’aquest tractament quan es va prendre la mostra. Després de veure el resultat positiu, la Regidoria de Sanitat “de motu propi va demanar una altra hipercloració”. Quinze dies després es van repetir les anàlisis i “van sortir negatius”.

Les mateixes fonts han indicat que es desconeix què ha pogut provocar el brot actual, encara que s’apunta a “un cúmul de circumstàncies” i s’insisteix que “s’ha actuat”. A més, han explicat que “el bacteri que viu amb nosaltres i perquè es desenvolupi i produeixi problemes ha de poder proliferar i tenir un sistema” d’aigua o d’aire pel qual propagar-se.

El Palau d'Esports l'Illa de Benidorm ha estat clausurat després de detectar quatre casos de legionel·la entre usuaris d'aquestes instal·lacions. Així ho ha indicat l'alcalde, Agustín Navarro, després de mantenir una reunió amb el director de Salut Pública de la Marina Baixa, el coordinador de Sanitat de l'Ajuntament, diversos regidors del govern i els portaveus de l'oposició en què s'ha abordat aquest "possible brot de legionel·la". Segons Navarro, des de Conselleria de Sanitat apunten que el possible focus de contagi podria estar en les dutxes de les vestuaris de la piscina, si bé s'han pres fins a 50 mostres en diferents punts del Palau d'Esports per determinar l'origen concret del bacteri . A l'espera dels resultats d'aquestes mostres, l'Ajuntament va tancar ahir les instal·lacions res més rebre la trucada de la Conselleria sobre les 14.00 hores L'alcalde ha indicat que pel que sembla hi ha tres persones que han estat també ateses per possibles casos de legionel·la, encara que fins al moment no s'ha pogut determinar si efectivament han contret la malaltia. Navarro ha volgut llançar un "missatge de tranquil·litat" als veïns, recordant que la legionel·la "no és contagiosa". A més, i segons la informació que li han traslladat les autoritats sanitàries, el període d'incubació de la malaltia oscil·la entre "10 i 12 dies", de manera que qualsevol usuari del Palau d'Esports que presenti febre ha d'acudir al seu centre de salut , on se li donaran les indicacions pertinents. L'Ajuntament i els inspectors de Sanitat han demanat a l'empresa concessionària de la piscina i el gimnàs del Palau que lliuri tots els informes sobre els controls periòdics i diaris de les instal·lacions. L'alcalde ha explicat que des del Laboratori Municipal es realitza un control setmanal de l'aigua del Palau i que si en alguna ocasió s'ha trobat algun "dada irregular" sempre s'ha corregit.

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/03/18/una-analitica-detecto-legionela-en-el-palau-en-septiembre-aunque-segun-el-ayuntamiento-era-del-tipo-no-infeccioso/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *