Una denúncia a Benidorm permet desarticular una xarxa de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació laboral

Una denúncia presentada per dues dones a la Comissaria de Benidorm ha permès desarticular una xarxa de tràfic d’éssers humans que portava ciutadans lituans per explotar laboralment. Després d’una investigació que va partir del relat de les dues denunciants, agents de la Policia Nacional han desarticulat a la província de Còrdova aquesta organització criminal i s’han detingut 12 persones, entre les quals es trobaven els principals capitostos.

Les indagacions es van iniciar arran d’aquesta denúncia a Benidorm, en la qual dues dones de nacionalitat lituana deien haver estat portades des del seu país per ser explotades laboralment a la província de Còrdova. Les víctimes havien estat captades al seu país sota promeses laborals amb bones contraprestacions econòmiques -50 euros diaris- per realitzar treballs agrícoles, que no requerien cap tipus d’experiència professional ni formació prèvia, com la recollida d’olives.

Les víctimes van manifestar que els captadors facilitaven tot el relatiu al viatge, sobretot la part econòmica, no cobrant inicialment per això, oferint-los la possibilitat de pagar el trajecte a posteriori, un cop es trobessin treballant a Espanya. Una vegada que acceptaven la promesa de treballar a Espanya, eren traslladats en diverses furgonetes des de Lituània i, ja al nostre país, eren registrats com a residents, gestionant la documentació necessària per treballar.

No obstant això, les condicions laborals i el salari amb els que es trobaven eren molt diferents del que promès al seu país d’origen. En realitat, havien de treballar deu hores diàries sense descans, rebent com sou tan sols 30 euros setmanals. A més eren sotmesos a un estricte control deambulatori tant en horari de treball com en el seu temps lliure. Els estava prohibit arribar a casa més tard de les 02:00 hores, beure alcohol i celebrar festes. Si incomplien aquestes restriccions rebien de forma pública un càstig físic, sofrint també contínues agressions verbals i físiques per part dels membres de l’organització, sense cap motiu.

Un cop conegut el relat de les víctimes, es van iniciar una sèrie d’indagacions que van permetre corroborar els fets denunciats i esbrinar que empreses i autònoms estaven presumptament implicats en els fets, descobrint a més vuit noves possibles víctimes nouvingudes a Còrdova des de Lituània.

Les investigacions també van permetre conèixer que l’activitat delictiva de l’organització s’estenia fins a diversos municipis de la província d’Huelva (Illa Cristina, Ayamonte, Cartaya i altres). La trama comptava amb vehicles minibús per traslladar els treballadors a les diferents finques on aquests treballaven i portar de tornada a casa al finalitzar la seva jornada.

Finalment es va desenvolupar un operatiu en el qual es va procedir a l’arrest de 12 membres de la xarxa, tres a Còrdova i nou a Huelva, entre ells els principals responsables. També s’han detectat deu víctimes, totes elles de nacionalitat Lituana.

L’Operació ha estat portada a terme per agents de la Brigada Central contra el Tràfic d’Éssers Humans de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres juntament amb les Brigades Provincials d’Estrangeria i Fronteres de Còrdova, Huelva, i el Grup Operatiu d’Estrangers de la Comissaria Local de Benidorm.

Una denúncia a Benidorm permet desarticular una xarxa de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació laboral
Una denúncia a Benidorm permet desarticular una xarxa de tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació laboral

 

Fuente: http://lamarinaplaza.com/2015/02/23/una-denuncia-en-benidorm-permite-desarticular-una-red-de-trata-de-seres-humanos-con-fines-de-explotacion-laboral/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *